Pe cât de neimpresionată am fost de cartea Where’d You Go Bernadette?, pe atât de multe idei am pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi. Asta a fost una dintre cărțile pe care m-am cam chinuit să le parcurg. Cred că principala problemă o reprezintă umorul care nu e neapărat un umor pe care eu să-l găsesc amuzant.

Dar s-o luăm cu începutul. Cartea a fost scrisă de Maria Semple și publicată acum 8 ani, nefiind prima carte epistolară pe care am citit-o, ăsta fiind și unul dintre motivele care m-au încântat atunci când am aflat modul scrierii. Citisem acum câțiva ani cartea Where Rainbows End a Ceceliei Ahern și încă îmi aminteam cu drag de lectura ei.

Maria Semple e cunoscută și pentru munca din spatele unor sitcomurile și seriale americane, iar cartea de față este a doua din cariera sa, după This One Is Mine, publicată în 2008.

Cartea ne face cunoștință cu Bernadette, un personaj ce mi-a fost mai mult antipatic în timpul lecturii, dar pe care l-am înțeles, apreciat și chiar iubit de-a lungul vizionării filmului. Cred că principalul motiv îl reprezintă portretizarea fără reproș a frumoasei Cate Blanchett.

When your eyes are softly focused on the horizon for sustained periods, your brain releases endorphins. It’s the same as a runner’s high. These days, we all spend our lives staring at screens twelve inches in fron of us.

Filmul este o producție Annapurna Pictures/Color Force și a fost lansat în august 2019, la 6 ani după ce studiourile au cumpărat drepturile de adaptare. În distribuție este și Billy Crudup ♡, descoperit de mine acum câteva luni în Morning Show (recomand; disponibil pe Apple TV+), Kristen Wiig, Judy Greer și Laurence Fishburne.

Deși tradițional aici pe blog, în situația asta nu o să vă prezintă o listă lungă cu diferențele dintre carte și film, pentru că acestea nu prea sunt – acțiunea este puțin compresată în film și Bee nu o pălmuiește pe Audrey așa cum este prezentat în paginile cărții, în rest, filmul poate fi lejer consider audiobook pentru cartea asta, pe cuvânt. Foarte mari pasaje și dialoguri sunt copiate efectiv din carte, ceea ce m-a bucurat nespus. O adaptare reușită, însă cartea m-a lăsat destul de indiferentă și parcă nu a reușit să mă apropie de niciun personaj. În schimb, m-a dus cu gândul la mama mea, care e mereu acolo pentru mine. ♡ (Bonus: Peisajele cu Antarctica din finalul filmului sunt absolut superbe. 🛶)

Când Bee, fiica de 15 ani a lui Bernadette, îi cere mamei sale să plece în excursia cu familia pe care i-a promis-o dacă obține rezultate bune la școală, aceasta din urmă începe să facă pregătiri frenetice pentru călătorie. Agorafobă și extenuată de viața în Seattle pe care nu și-a dorit-o niciodată, Bernadette este în pragul unei crize de nervi până când, într-o bună zi, dispare de acasă. Iar lui Bee nu-i rămâne decât să pună cap la cap e-mailuri, documente oficiale și scrisori pentru a dezvălui trecutul secret pe care Bernadette l-a ascuns timp de 10 de ani.

Cartea e de găsit la editura Litera, atât în ediția originală, cât și în ediția tie-in, iar mai jos aveți trailerul filmului:

Where’d You Go Bernadette? a fost distribuit de CineForum.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *