Tom Hollander a reușit să mă emoționeze în adaptarea cărții Us, de David Nicholls. Am vrut să încep cu afirmația asta pentru că actorul reușește să te țină atent și curios până la sfârșitul fiecărui episod al unui serial de altfel domol.

Pe David Nicholls l-am descoperit acum mai bine de zece ani, atunci când în librăriile din țară apăruseră ediția tie-in a cărții O zi ce a fost adaptată în 2011. Fiind totodată și un cadou de la iubitul de atunci (devenit soț între timp), cartea O zi, dar și filmul ce îi are în rolurile principale pe Anne Hathaway și Jim Sturgess, au rămas niște preferate pe partea de lectură și cinematografie. Cred că aflându-mă la un târg de carte, vreun Gaudeamus sau așa ceva, am descoperit romanul Noi, scris de același David Nicholls. Cartea este disponibilă în continuare la editura Litera, cu o nouă copertă, aici.

Timpul a trecut, ani buni de la achiziția cărții chiar, și iată că ce bine că am așteptat. Pentru că autorul a scris între timp și scenariul pentru miniseria în patru părți, producție BBC. Serialul a fost lansat în 2020 și are exact același aer comic, plin de umor britanic, dar și multă emoție și nostalgie precum romanul.

Lansat în 2014, romanul Noi a primit suficient de multă atenție și laude, aflându-se și pe lista Man Booker Prize a aceluiași an, însă mie mi se pare că are tendința să plictisească pe alocuri și că încearcă un pic prea mult să îmbine umorul cu o poveste tristă ce constă în destrămarea unei căsnicii și a unui cuplu, respectiv.

Light travels differently in a room that contains another person;
it reflects and refracts so that even when she was silent or sleeping I knew that she was there.

Într-o noapte, soția lui Douglas îi spune din senin că plănuiește să-l părăsească, considerând căsnicia lor ajunsă la final. Lui Douglas îi este greu să accepte acest lucru și se folosește de ultima vacanță de familie pentru a-i demonstra lui Connie (Saskia Reeves) că ei trebuie să rămână împreună și că o iubește nespus. Mi-a plăcut felul în care autorul a dat defecte și calități fiecărui personaj, însă felul de a fi al lui Douglas, stângaci și inocent, îl face să fie personajul meu preferat. Și revin acum la ceea ce spuneam la început, legat de actorul din rolul principal, pentru că Tom Hollander a făcut o treabă excelentă și e o bucurie să-l privești dând viață lui Douglas Petersen. Serialul poate fi vizionat pe BBC iPlayer, aici.


Vizionare trailer:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *