Cartea lui William P. Young a fost publicată în urmă cu 10 ani, dar abia pe la jumătatea anului 2008 a prins mai mare avânt, atunci când a devenit numărul 1 în New York Times, succesul urmând rapid, fiind tradusă în peste 30 de limbi, printre care și româna.
Am dat de cartea asta total întâmplător și recunosc că inițial m-a atras buburuza de pe copertă. Mă bucur mult că am găsit-o. A fost un semn.
Adaptarea cinematografică a fost filmată în vara lui 2015 și lansată în primăvara lui 2017, din păcate nu și în România, unde va fi lansată direct pe DVD, în iulie, de către ProVideo.
Am așteptat până să văd filmul, ca să pot să vă vorbesc despre ambele produse într-un fel de comparație prin care să subliniez și diferențele pe care și le-a permis scenaristul, John Fusco.
Sinopsis carte: Într-o vacanță cu familia, fiica cea mai mică a lui Mackenzie Allen Philips, Missy, este răpită. În pădurile din Oregon, într-o baracă abandonată, se descoperă indicii cum că fetița ar fi fost omorâtă cu sălbăticie. Patru ani mai târziu, aflat sub povara Marii Tristeți, Mack primește un bilețel suspect, aparent din partea lui Dumnezeu, prin care este invitat la baracă pentru un weekend.
Living unloved is like clipping a bird’s wings and removing its ability to fly. Not something I want for you.
E prima carte pe care o citesc de genul ăsta, a fost cu siguranță ceva diferit și mi-a plăcut foarte, foarte mult. Diferențe majore pe care le-am observat urmărind filmul, ar cam fi:
- Apariția lui Dumnezeu pe când el este doar un copil, nu este specificată în carte, dar în film face mai mult sens;
- Se poate să mă înșel, pentru că sunt câteva luni de când am citit cartea și până am văzut filmul, însă Mackenzie și cei 3 copii nu opresc să viziteze cascada din povestea pe care nu copii mai mari îl roagă să i-o spună lui Missy;
- Îi spune lui Missy povestea prințesei indiene în cortul din tabără;
- În carte, Willie și Mack nu cad de acord să meargă împreună la baracă; Mack îl refuză și nu îi fură mașina, ci o împrumută din start;
- În carte, întâlnirea cu Dumnezeu e prima, nu cea cu Iisus;
- Împrejurimile nu se transformă după ce adoarme în baracă, așa cum în carte sunt descrise foarte clar și detaliat;
- Reacția lui Dumnezeu despre arma pe care Mack o poartă asupra lui diferă de cea din carte;
- Coșmarul din barcă nu există în carte, iar Mack nu se descalță prima dată când încearcă să meargă pe apă cu Iisus.
Mackenzie, I am neither male nor female, even though both genders are derived from my nature. If I choose to appear to you as a man or a woman, it’s because I love you. For me to appear to you as a woman and suggest that you call me Papa is simply to mix metaphors, to help you keep from falling so easily back into your religious conditioning.
Filmul respectă mult cartea și chiar dacă nu cunoști materialul-sursă, te poți integra ușor și lin în poveste. Plus, mai mult ca sigur, vei plânge. Și vei privi către Dumnezeu cu alți ochi, credința îți va fi reîmprospătată. The Shack e o sursă completă de optimism, deși povestea pe care se concetrează e foarte tristă.
Humans are so lost and damaged that to you it is almost incomprehensible that people could work or live together without someone being in charge.
Cartea se găsește la editura Kerigma – aici, iar filmul la ProVideo – aici.
În distribuția filmului sunt Sam Worthington, Octavia Spencer, Avraham Aviv Alush, Sumire Matsubara, iar trailerul îl găsiți mai jos. De văzut 🙂
Your world is severely broken. You demanded your independence, and now you are angry with the one who loved you enough to give it to you. Nothing is as it should be, as Papa desires it to be, and as it will be one day. Right now your world is lost in darkness and chaos (…).