The Last Letter from Your Lover a fost publicată în 2012, iar acțiunea este plasată în 1960 – unde o cunoaștem pe Jennifer Sterling și a ei căsnicie nefericită, dar și în 2003 – unde o cunoaștem pe Ellie Haworth și a ei relație imperfectă. Ce au în comun cele două doamne? Nu prea mult. Sunt despărțite de timp, de felul diferit al comunicării, de gesturi și vestimentație, dar sunt unite de aceeași iubire puternică pe care o simt pentru ceea ce poate părea persoana nepotrivită.


După ce am citit Me Before You și m-am îndrăgostit iremediabil de filmul cu același nume (recenzia aici), n-aveam cum să nu fiu cel puțin încântată de încă o adaptare bazată pe scrierea lui Jojo Moyes.

Cartea The Last Letter from Your Lover este volumul perfect de citit în vacanță, undeva pe o plajă unde briza mării este tot ceea ce se aude, iar adăpostul oferit de umbrelele de plajă este tot confortul de care ai nevoie. Este o lectură ușoară, dar care uneori poate înainta greu din cauza descrierilor lungi, ce te poartă pe Riviera Franceză și te fac să oftezi cu fiecare scrisoare pe care Jennifer sau Anthony o semnează. Cartea a fost publicată de editura Litera, în colecția Blue Moon.

(…) to have someone out there who understands you, who desires you, who sees you as a better version of yourself is the most astonishing gift.

Filmul The Last Letter from Your Lover a fost filmat la final de 2019 și finalizat undeva în primele luni ale lui 2020, fiind regizat de Augustine Frizzell, adunându-i în distribuție pe Shailene Woodley, Felicity Jones, Callum Turner, Joe Alwyn și Nabhaan Rizwan. În aproape toate teritoriile, filmul a fost lansat de Netflix pe 23 iulie 2021, avându-și premiera și pe marele ecran în Marea Britanie, începând cu 6 august.

Scenariștii adaptării și-au luat câteva libertăți în a schimba ceea ce Jojo Moyes și-a imaginat cu aproape 10 ani în urmă și voi detalia asta în partea de final a articolului. Luat separat, filmul este o reușită pe partea de film romantic, excelând în departamentul de costume, peisaje și decor. Scenariul poate părea puțin grăbit și motivul ar fi dat de eliminarea unei părți considerabile prezentă în materialul-sursă. Deși multe chestii au fost schimbate sau eliminate complet, acest lucru nu face filmul mai scurt, ci de aproape două ore, în care totuși rămâi cu întrebări nerăspunse sau bucăți fragmentate care par lipite strict în post-producție și care par incomplete.

Muzica și atmosfera sunt iarăși un atu, iar primul lucru la care îmi fuge mintea atunci când mă gândesc la atmosfera filmului, este scena de dans dintre Jennifer (Shailene Woodley) și Anthony (Callum Turner) și cât de bine a funcționat chimia dintre actori pe tot parcursul filmului, plus faptul că mare parte din film se petrece toamna – anotimpul perfect pentru povești de iubire, părerea mea. Cum spuneam la început, există două perioade în care acțiunea are loc, iar una dintre ele este cea din anii 2000. Ellie (Felicity Jones) este o jurnalistă care descoperă în arhiva clădirii în care lucrează o scrisoare de dragoste pe care decide să o investigheze, descoperind astfel și altele. Filmul este o paralelă între ceea ce se întâmplă cu Jennifer și Anthony și munca pe care Ellie o depune pentru a scrie un articol bun și o reuni scrisorile cu cea căreia i-au fost adresate.


Diferențe carte – adaptare:
• multe dintre personajele prezente în carte lipsesc complet din film, iar unele sunt neglijate;
• cicatricea de pe fața lui Jennifer nu apare în carte;
• scrisoarea pe care Laurance o ascunde în birou nu rămâne la el, în carte scrisoarea ajungând să fie salvată din coșul de gunoi de către secretara lui cu care acesta are o aventură – parte eliminată complet din scenariu;
• Jennifer nu are pisică decât în film;
• povestea lui Ellie este complet diferită de ceea ce este prezentat în carte și cumva mi-au dat senzația că s-au concentrat mai mult pe povestea din trecut;
• Rory este un personaj care apare doar în film – simpăticuț, dar nu m-am putut atașa de el la fel de tare pe cât m-am atașat de iubitul lui Ellie din carte;
• Jennifer pare să fie de origine din America, neavând un accent britanic sau o poveste care să o lege de Anglia, dar în carte toate personajele sunt din Marea Britanie;
• reîntâlnirea lor 4 ani mai târziu este complet schimbată și nu la fel de puternică precum cea din carte;
• povestea lui Anthony lipsește cu desăvârșire din film;
• compania lui Laurence și tot ce se întâmplă acolo este complet eliminat din film, aceasta având o importanță foarte mare în carte;
• Jennifer nu refuză să primească scrisorile sau să vorbească cu Ellie, ceea ce m-a deranjat în film;
• am observat și faptul că, în film, acțiunea din anii 2000 este adusă în timpurile noastre, pe când în carte este vorba de 2003 – aspect care automat schimbă anumite lucruri.


Vizionare trailer:

The Last Letter from Your Lover este disponibil pe Netflix.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *