Carte, Filme & Seriale

„The Goldfinch”, carte vs. adaptare

Mi-a luat câteva luni să termin lectura cărții The Goldfinch, însă filmul chiar mi-a plăcut.

Publicată în 2013, cartea The Goldfinch a fost scrisă de Donna Tartt și premiată cu cel mai prestigios titlu – Premiul Pulitzer pentru Ficțiune, în 2014.

Anul trecut, cartea a primit o adaptare cinematografică ce numără nume frumoase în distribuție – Nicole Kidman, Sarah Paulson, Jeffrey Wright, Ansel Elgort.

Am avut probleme destul de mari în a finaliza lectura acestei cărți și asta nu din cauza numărului de pagini ce se apropie de 800, ci din cauza stilul foarte descriptiv al autoarei. Pe la jumătatea cărții am apelat și la un audiobook care să meargă cumva în paralel cu lectura – altfel nu cred că o mai terminam.

Cartea m-a lăsat cam rece, nu m-am putut atașa de niciun personaj și, deși povestea este una extrem de tristă, parcă n-a fost suficient cât să mă prindă.

Cred că e prima dată când m-am bucurat (mult) mai mult de adaptare. Filmul funcționează, deși are peste 2 ore, iar scenariul păstrează din carte fix ce trebuie și nu se pierde în detalii — sunt câteva chestii mărunte pe care nu le-ai sesiza dacă nu ai citi cartea înainte de a viziona filmului. Actorii sunt foarte faini, în special Oakes Fegley și Ansel Elgort care duc tot filmul, iar imaginea și coloana sonoră sunt alte puncte forte ale ecranizării.

Ce nu am apreciat în mod deosebit nici la carte, nici la film, este lipsa unei “actualizării” a cititorului/privitorului cu privire la soarta personajului principal la finalul evenimentelor prin care trece. Unii dintre voi ar aprecia acest final deschis (I see you, CineAmator!), însă eu sunt prea curioasă și uneori prefer mai mult.

Theodore Decker avea 13 ani atunci când mama lui a murit în urma unui atentat cu bombă din Muzeul de Artă Metropolitan. Tragedia a schimbat complet cursul vieţii sale și l-a trimis pe un drum încărcat de durere și vinovăție, redescoperire, căință și chiar iubire.

Pe final, vă recomand filmul în detrimentul cărții. Și vă doresc să nu treceți niciodată printr-o dramă precum cea prin care trece Theo.

None of us ever find enough kindness in the world, do we?

 


Vizionare trailer:

The Goldfinch a fost distribuit în cinematografe de Vertical Entertainment. Cartea e de găsit la editura Litera.

Let me know you think - add a comment below!

%d bloggers like this: