Au trecut câțiva ani de când am pus pe listă The Duff. Cartea face parte din seria Hamilton High, acesta fiind numele liceului unde acțiunea din toate aceste cărți se petrece. The Duff a fost publicată în 2010, iar autoarea, Kody Keplinger, avea doar 17 ani la momentul scrierii. Recunosc că aveam așteptări un pic mai mari, crezând că mesajul o să fie ceva mai profund, dar având în vedere vârsta autoarei, cred că e o reușită. Cartea a fost publicată în România de editura Epica.

Facem cunoștință cu Bianca, această puștoaică de liceu care este orice altceva, mai puțin cool. Filmul se abate destul de mult de ceea ce este descris în carte și am notat diferențele majore în partea de jos a articolului de față.

It’s about understanding that no matter what label is thrown your way, only you can define yourself.

Filmul The Duff a fost lansat în 2015, avându-i în rolurile principale pe Robbie Amell, Mae Whitman și Bella Thorne. Mă așteptam să fie o comedie destul de curată, care să nu încerce din greu să fie amuzantă, însă unele faze sunt destul de cringy și ridicole, iar scenariul s-a abătut mult de la ceea ce este în carte. După ce am văzut primele 10 minute, aproape că am decis să numesc articolul ăsta “asemănări”, în loc de “diferențe”. Dinamica dintre personaje este schimbată complet, mai ales între personajele principale, Bianca – Wesley. Inițial credeam că scenariul o să-i prezinte pe cei doi ca fiind prieteni buni a căror relație evoluează în ceva romantic și m-a dus un pic cu gândul la relația dintre Lara Jean și Peter din seria To All The Boys I’ve Loved Before, însă a fost departe de magia lui Jenny Han.

Mi-a plăcut mesajul cum că toți avem insecurități și că uneori felul în care ne vedem pe noi înșine nu este neapărat felul în care ne văd oamenii din jur; în concluzie, uneori suntem prea duri cu noi.


Diferențe majore dintre carte și film:

• Wesley nu este vecin cu Bianca și aceștia nu au crescut împreună decât în film;
• Wesley și Madison au o relație doar în film;
• Jess încearcă să-i găsească un iubit Biancăi, deși asta nu se întâmplă în carte;
• părinții Biancăi sunt despărțiți și în carte, însă cea care pleacă este mama ei, fix invers de ceea ce vedem în film;
• Bianca se ceartă cu Jess și Casey doar în film;
• toate momentele de daydreaming pe care Bianca le are vizavi de cum l-ar săruta pe x sau pe y sunt parte doar din scenariu, poate și acele momente care fac filmul ridicol;
• Wesley nu are probleme la liceu și nu este dat afară din echipa de fotbal decât în film;
• Bianca și Wesley nu ajung să meargă împreună la cumpărături sau să-și ofere sfaturi unui altuia decât în film;
• filmulețul penibil care se răspândește în liceu nu este ceva ce se întâmplă în carte;
• Toby Tucker este un personaj pozitiv în carte și un scârbos în film.


Vizionare trailer:

Let me know you think - add a comment below!