Când Milo Ventimiglia zâmbește, viața e mai frumoasă… Okay, m-am trezit din vis. 🙂 Acum 2 zile am terminat de citit The Art of Racing in the Rain, iar ieri seară am văzut și adaptarea cinematografică ce îi are în rol principal pe Milo Ventimiglia, Amanda Seyfried, alături de vocea lui Kevin Costner. Am gătit o cină bună, am dat play la coloana sonoră a filmului și vreau să vă aduc în atenție și vouă povestea lui Enzo, cel mai uman cățel. 🐶

The Art of Racing in the Rain de Garth Stein

Cartea lui Garth Stein a fost publicată în 2008 și s-a poziționat în lista New York Times bestseller pentru aproape 160 de săptămâni, fiind tradusă în zeci de limbi și bucurându-se de multe ediții. În România, cartea a fost de curând publicată într-o variantă proaspătă la editura Corint, în colecția Leda Edge, sub traducerea Doinei Doru.

Garth Stein are la activ 4 romane, câteva colaborări și scrieri pentru copii (varianta cărții de față a fost publicat în 2011 ca ediție pentru copii sub titlul Racing in the Rain: My Life as a Dog). Stein este și producător de film, profesor și pilot amator de curse.

The Art of Racing in the Rain regizat de Simon Curtism

Adaptarea cinematografică are la bază un scenariu creionat frumos de Mark Bomback care respectă materialul-sursă în proporție de 95%, ceea ce nu poate să fie decât un lucru bun. Povestea în sine nu e neapărat originală și are parte

de momente clișeice de tipul “Nicholas Sparks” (unul dintre preferații mei, oricât de clișeic ar fi), însă ceea ce m-a câștigat pe mine încă de când am parcurs rândurile cărții a fost lecția de umanitate și iubire necondiționată pe care o oferă un cățel.

Learn to listen! I beg of you. Pretend you are a dog like me and listen to other people rather than steal their stories.

Filmul se bucură de o distribuție frumoasă (și sexy, dacă mă-ntrebați pe mine): Milo Ventimiglia 🤤, Amanda Seyfried, vocea inconfundabilă a lui Kevin Costner, Martin Donovan, Kathy Baker și McKinley Belcher III. Trebuie să mărturisesc că mi-era teamă de cum va fi Milo într-un alt rol decât cel din serialul This Is Us, pentru că de multe ori mi se pare că actorii care joacă pentru ani la rând într-o producție, nu mai scapă de mimica feței specifice acelui personaj. Milo Ventimiglia chiar m-a făcut să uit de Jack pentru o oră și jumătate cât durează filmul, iar Amanda Seyfried a completat frumos tabloul.

The Art of Racing in the Rain – povestea

Facem cunoștință cu Denny (Milo Ventimiglia) și micuțul Enzo (voce: Kevin Costner), iar povestea lor este spusă din perspectiva lui Enzo, care e naratorul întregii desfășurări de forțe. Prin legătura cu stăpânul său, Enzo dezvoltă o viziune extraordinară asupra condiției umane și înțelege că tehnicile necesare pe pista de curse pot fi, de asemenea, folosite pentru a naviga cu succes în călătoria prin viaţă.

Enzo ne spune că el a învățat cum e să fi om uitându-se la televizor – declarând “I watch too much TV.” – ironic având în vedere cât de multă dezumanizare are loc pe TV în ultimii ani. De altfel, toată istoria lui Enzo e o metaforă ironică la adresa ființe umane, iar multe dintre replicile lui te fac să oftezi, să râzi sau să plângi.

Racing is about discipline and intelligence, not about who has the heavier foot. The one who drives smart will always win in the end.


Diferențe majore dintre carte și film:

  • Eve nu e singură în pădure și nu leșină, în carte având parte de o contuzie ce o face nevoită să ajungă la spital pentru investigații în urma cărora descoperă că e bolnavă;
  • Denny și Enzo participă de departe la înmormântarea lui Eve, însă în film Enzo rămâne singur acasă;
  • Annika nu există în film, acest fir al acțiunii fiind complet eliminat;
  • Părinții lui Denny nu apar deloc în film, în carte regăsindu-se în vreo 2 capitole, cumva apariția lor fiind neimportantă.

Vizionare trailer:

The Art of Racing in the Rain intră de vineri în cinematografe, via OdeonFilm.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *