Surprinzător, aceste două produse nu prea diferă, adaptarea fiind foarte fidelă cărții. Se pare că toate platformele de streaming nu erau de ajuns, așa că Facebook a decis să creeze Facebook Watch, un serviciu de streaming gratuit. Nu aveți nevoie să instalați o aplicație separată, Facebook Watch având un buton special în partea de jos a aplicației Facebook sau direct pe pagina serialului pe care doriți să-l vizionați, în cazul în care accesați de pe desktop. Desigur, oricare variantă necesită un cont de Facebook. 🙂

The Sacred Lies of Minnow Bly a fost publicată în iunie 2015, fiind cartea de debut a scriitoarei Stephanie Oakes. În vara lui 2018 Facebook Watch a lansat o adaptare în 10 părți sub titlul scurt de Sacred Lies.

Cartea și subiectul

Parte ‘coming-of-age’, parte thriller, The Sacred Lies of Minnow Bly a fost inspirată de povesta Fraților Grimm, cunoscută sub diferite titluri, printre care și The Handless Maiden – titlu folosit și pentru episodul pilot al serialului.

Minnow Bly are 17 ani, cu ultimii 12 ani din viață pierduți, mâinile retezate și un viitor care pare să aibă o direcție tristă. Totul a început când Minnow avea 5 ani, iar părinții ei au decis să se alăture unui cult religios format în străfundurile unei păduri. Minnow crește și începe să(-și) pună întrebări, aflând într-un final toate minciunile și cât de bolnav psihic este, de fapt, profetul, cel de la care a început totul.

Într-o zi rece de iarnă, Minnow este prinsă de poliție plină de sânge și în stare de șoc, la marginea orașului. Deși Minnow nu are mâini, devine prima suspectă în moartea profetului și a focului care a adus sfârșitul (și începutul).

I think you should be angry if you’re angry. But it’s also true that hate has a way of hurting you more than the person you’re hating.

Adaptarea, marca Facebook Watch

În serial se simt altfel umorul negru și auto-ironiile lui Minnow la adresa mâinilor ei.

Și tot aici apar și câteva diferențe, libertăți permise în scenariu, diferențe care fac bine. Eu le-am notat doar pe cele mari, cum ar fi: Minnow nu primește proteze decât în serial; mama ei nu moare în carte, iar Cole nu există decât în serial. Pe lângă astea, avem și dezvoltarea unui backstory pentru Dr Alan Wilson, dar și pentru profesoara de engleză (interepretată de Katrina Law, pe care o știm toți din Arrow).

Serialul a fost creat de Raelle Tucke (care a lucrat și la True Blood și Jessica Jones), iar distribuția numără doar actori faini, precum Elena Kampouris (pe care o știam deja din My Big Fat Greek Wedding 2, Men, Women and Children și Before I Fall), Kevin Carroll, Kiana Madeira (minunată pe rol), Toby Huss și Ryan Robbins.

Am terminat de citit cartea când am vizitat România acum câteva săptămâni, iar serialul l-am văzut imediat după – merge repede, are episoade de 30 de minute și, cum am precizat mai sus, sunt doar 10. Sezonul 1 acoperă tot ceea ce este în carte, iar asta mă face să cred că va rămâne doar o miniserie.

Growing up, I believed in miracles. I guess I don’t anymore.

Pentru un material YA, subiectul și prezentarea lui este destul de dark, vorbindu-se de credința oarbă, copilării pierdute, abuz sexual, intimidare, dar și iubire. Recomand atât cartea, cât și serialul.


Trailer:

Cartea este de găsit pe Elefant.ro, iar serialul este disponibil gratuit pe Facebook Watch.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *