După un an de pauză, Romanian Film Festival a revenit la Londra cu the season of contention. Aflat la ediția a 16-a, festivalul adună un număr de filme dintre cele mai recente și apreciate producții românești din anul precedent/curent.

Pe lista lui 2021 s-au regăsit titluri precum Babardeală Cu Bucluc Sau Porno Balamuc, regizat de Radu Jude, film ce reprezintă propunerea României la Premiile Oscar, dar și Tipografic Majuscul, Servitorii, Tall Tales în regia lui Attila Szász, Ivana Cea Groaznică, plus patru titluri în programul de scurtmetraje care a fost noutatea acestei ediții.

Deși zona în care festivalul are loc în fiecare an este cam aglomerată și agitată, mai exact Soho – Londra, nu am putut rata ediția de anul ăsta și bucuria de a susține filmul românesc. Am ajuns, așadar, la programul filmelor scurte, pe 24 octombrie. Programul a fost prezentat de Vlad Ivanov, cel care are și un rol important într-unul dintre filmele vizionate.

31 de ore, regia Claudiu Mitcu, cu Alexandaru Potocean, Vlad Ivanov, Dana Rogoz

Probabil cel mai apasător ca subiect, filmul mi-a adus aminte constant de lungmetrajul Scurtcircuit (2017), dar și de documentarul Collective (2019), toate aceste producții având în vedere corupția și sistemul medical ruginit din România. După o tură de 31 de ore, Vasilică (Alexandru Potocean) nu poate salva viața unui copil de 8 ani ajuns pe masa de operație cu peritonită. Vasilică este capabil de operații mult mai complicate, însă oboseala își spune cuvântul.


Pescărușul, regia Maria Popistașu

Nu știu dacă filmul ăsta și-a dorit să facă audiența să râdă pe cât de tare am râs noi urmărindu-l, dar a fost ceva tare simpatic care a implicat un pescăruș și mai simpatic. Ca să-l descriu în câteva cuvinte, cred că povestea asta simplă a vorbit despre fragilitate, în toate formele ei.

 

 

 

 

 


Kaimos, regia Sarra Tsorakidis

Iată un film ceva mai atipic, aș zice. În rolul principal o găsim pe regizoarea filmului de mai sus, Maria Popistașu. Personajul interpretat de ea se întoarce în România pentru funeraliile mamei sale. Ce mi-a plăcut mult la Kaimos au fost cadrele interesante și atipice pe care Sarra Tsorakidis le-a ales.

 

 

 

 

 


The deer passed in front of me, regia Vlad Petri

Un film care m-a emoționat și m-a dus cu gândul la bunicii mei, pe care nu i-am mai văzut din martie 2020. O incursiune emoționantă în viața bunicii lui Vlad Petri. În primele luni de lockdown, regizorul a descoperit poze vechi și o înregistrare cu bunica lui. A legat totul frumos într-un scurtmetraj care te duce cu gândul la vremuri mai simple, mai frumoase.


Sper ca Romanian Film Festival să revină și în 2022, acolo unde Vlad Ivanov a declarat că își dorește să revină.
Să fie filme bune și sănătate până atunci! 🎞😷🤓

Let me know you think - add a comment below!