În mod normal aș scrie un articol ca o paralelă între carte și film, dar de data asta n-o să procedez așa, pentru că filmul Wonder respectă cartea în proporție de 99%.

Nu e prima dată când zic asta într-o recenzie, dar nu știu de unde să încep, pentru că mi-a plăcut tare, tare mult. Cum au reușit să pună aproape în totalitate o carte în scenariu, cum au fost aleși actorii, dar și cum au reușit să nu facă un film prea comercial dintr-o poveste care ar putea vinde lejer. Astea-s întrebările la care mi-am răspuns singură astăzi.

În primul rând, cartea. Micuța carte, de o valoare enormă, semnată de doamna R.J. Palacio, a fost publicată în 2012 și a devenit instant bestseller. Palacio a creionat povestea lui August ‘Auggie’ Pullman, un copil ca toți ceilalți, dar diferit.

Auggie s-a născut cu o malformație a feței, a trecut prin zeci de operații care să-l ajute să vadă, să respire, să audă. Și operații care să-l facă să fie cât mai “normal”.

În primii ani de viață, Auggie a fost școlit la domiciliu de mama lui (Julia Roberts, cum altfel decât minunată), însă lucrurile se schimbă acum. Dornică de a-i oferi o viață cât mai normală, aceasta îi propune să meargă la școală odată ce începe clasa a5-a. Auggie se luptă greu cu gândul de a sta în public, mai ales printre copii (care pot fi mai răi decât adulții), însă ulterior reușește. Și ne învață pe fiecare dintre noi cel puțin o lecție importantă.

Cea mai importantă lecție e poate cea mai simplă: When given the choice between being right and being kind, choose kind. 

Filmul este cu adevărat deosebit. Schițat și regizat de autorul Stephen Chbosky (care a cunoscut faima odată cu romanul The Perks of Being a Wallflower), acesta chiar face cinste cărții. Dacă romanul e facil și cumva scris pentru a fi mai ușor de digerat pentru un public mai tânăr, filmul e puțin mai serios și are un impact mai puternic. Cel puțin așa funcționează pentru mine vizualul.

Jacob Tremblay — ce viitor frumos are copilul ăsta! Când l-am văzut prima dată în Room (2015) am știut că o să cucerească lumea într-o zi. Și cu fiecare rol pe care îl face, simt și mai tare că am avut dreptate atunci. Rolul lui Auggie e un alt rol complicat, purtat de Tremblay cu emoție și curaj. Impresionant.

Vreau s-o menționez și pe Izabela Vidovic, pe care am văzut-o prima dată într-un episod al serialului Supergirl (din sezonul actual), episod pe care l-a cărat aproape singură. Mi-a plăcut foarte mult atât ca Supergirl, cât și ca sora rănită și iubitoare a lui Auggie, Via.

If every single person (…) made it a rule that wherever you are, whenever you can, you will try to act a little kinder than is necessary – the world really would be a better place.

Mi-a plăcut cartea, cred că am citit-o în mai puțin de o săptămână. Mi-a plăcut filmul, iar ca fan al cărții sunt mai mult decât mulțumită. Coloana sonoră e emoționantă, la fel ca și personajul lui Owen Wilson (zi-mi că nu te-a dărâmat și pe tine cu replica: “I know you hate it sometimes, but I love it. It’s my son’s face.”) care alături de doamna Roberts fac un cuplu savuros (e o scenă acolo care m-a dus cu gândul la Pretty Woman și recunosc că m-a bucurat), atât pe partea dramatică, cât și pe cea comică — un alt aspect pe care l-am apreciat mult la film. A fost extrem de balansat în ce privește părțile triste și cele cu iz comic. Și cred că ăsta e un mare plus pentru un film de gen, deoarece majoritatea profită de subiectul sensibil pentru a stoarce lacrimi peste lacrimi, de multe ori depășind linia aia subțire care dă către exagerare sau forțare.

Da, am plâns. Da, am râs. Da, am învățat. Off-topic: anul trecut a fost extrem de frumos, dar și foarte greu. Cel mai important aspect pe care vreau să-l perfecționez la mine este bunătatea. Compasiunea. Cartea și filmul ăsta au venit așa bine în momentul ăsta al vieții mele. Și cred că oricând simțim nevoia să fim inspirați, să ne amintim de sentimente și suflete, ne putem îndrepta atenția către produsele astea 2. Pentru că e atât de important să fim oameni, să respectăm și să iubim.

Thank you, R.J. Palacio & Stephen Chbosky. #ChooseKind


Trailer:

Cartea se găsește la editura Arthur, iar filmul în cinematografe, distribuit de Vertical Entertainment.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *