The Walk sfidează multe. Poate cel mai bun film ca efecte 3D după Gravity (2013) și, cu siguranță, unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în 2015.

La data de 7 august 1974 – cu o zi înainte ca Richard Nixon să–şi anunţe demisia din funcţia de preşedinte al Statelor Unite – Philippe Petit, un acrobat francez, i-a surprins pe new-yorkezi cu o traversare la mare înălţime între cele două turnuri gemene ale World Trade Center, care erau aproape complet finisate şi doar parţial ocupate.

Ceea ce ați citit mai sus este o poveste reală, pusă pe ecranele cinematografelor pentru prima dată în 2008, prin documentarul lui James Marsh, Man on Wire. În noul produs cinematografic urmărim fața tânără a lui Joseph Gordon-Levitt (în rolul lui Petit, extrem de bun — actorul a învățat limba franceză și meseria de funambul chiar de la acrobatul pe care-l interpretează) care ne povestește cu umor și carismă, stând în vârful Statuii Libertății, cum a ajuns el la ideea și dorința nebună de a traversa distanța de 42 de metri dintre turnurile gemene ale World Trade Center, pe o sârmă. Povestea este deja cunoscută sau poate fi ușor accesată cu un search pe Google, așa că n-o să vă ofer detalii. Precizez efectele 3D care mi-au tăiat respirația de câteva ori, mai ales la scena propriu-zisă a traversării. Un gest ilegal și care probabil va rămâne unic în istoria omenirii, o pasiune dusă la extreme și un vis franțuzesc care avea să fie aplaudat pe tot globul. Din distribuție mai fac parte și actori precum: Charlotte Le Bon, Clément Sibony, César Domboy, Mark Camacho și James Badge Dale.

Câteva detalii tehnice: 

Regizor: Robert Zemeckis
Scenariu: Christopher Browne, Philippe Petit
Producători: Jack Rapke, Tom Rothman, Steve Starkey, Robert Zemeckis
Muzică: Alan Silvestri
Costume: Suttirat Anne Larlarb

Precizări speciale: 

  • Inițial titlul filmului a fost To Reach the Clouds, același cu al cărții pe care este bazat, carte scrisă chiar de Philippe Petit; ulterior a fost schimbat în To Walk the Clouds, dar varianta finală a rămas The Walk;
  • Cartea mai sus menționată a stat și la baza documentarului Man on Wire (2008);
  • Acesta este primul film biografic în care joacă Joseph Gordon-Levitt, următorul fiind Snowden (2015), care va avea premiera în România în ianuarie 2016;
  • Joseph a fost nevoit să poarte lentile de contact albastre pentru acest rol.

Vizionare trailer:

The Walk intră în cinematografe pe 9 octombrie, distribuit de InterComFilm.

Foto: Sony Pictures Entertainment

One thought on “Recenzie: The Walk (2015)”

Let me know you think - add a comment below!