Când am văzut trailerul acestui film, m-am îndrăgostit. Cine iubește mai mult decât mine filmele cu dezastre naturale sau supraviețuire? Poate doar Angela.
Disney aduce pe ecran o peliculă inspirată din fapte reale și nu un basm, de această dată. Deși, cel puțin teoretic, asta înseamnă acțiune lejeră, final fericit și multă bucurie, aici nu-i cazul. Disney livrează, așadar, o dramă istorică destul de puternică, efecte speciale superbe, o coloană sonoră alertă, actori frumoși și, surprinzător, o poveste de dragoste. Pe 18 februarie 1952, o furtună masivă a lovit New England, distrugând orașe de-a lungul Coastei de Est, cu consecințe dezastruoase asupra navelor, inclusiv asupra unui petrolier T-2 care fusese pornit spre Boston și care a fost literalmente rupt în jumătate, cu peste 30 de marinari prinşi în interiorul pupei ce s-ascufundat rapid. În calitate de ofițer superior la bord, primul inginer asistent, Ray Sybert (Casey Affleck, impresionant) își dă seama repede că trebuie să preia comanda echipajului speriat și să inspire oamenii să lase deoparte diferențele dintre ei și să lucreze împreună pentru a supravieţui uneia dintre cele mai mari furtuni care a lovit vreodată Coasta de Est. Again, for real. În trailer nu este nici măcar urmă de posibilă poveste de dragoste, introdusă oarecum discrepant în povestea supraviețuitorilor, dacă mă întrebați pe mine. Privite independent, mi-au plăcut mult. Împreună, au scârțâit la partea de montaj. Nu mai insist pe ideea asta, că iar mă ceartă Angela. Știu, e Disney, ok, I get it now. Dar are atât de multă adrenalină, acțiune, apă! Da, ciudată enumarație. Să vă zic despre adrenalina aia: vai, Doamne! Am uitat să respir de vreo 2-3 ori, recunosc 🙂 Echipajul care se luptă să rămână în viață, este asistat ulterior de echipa lui Bernie Webber (Chris Pine, dedicat rolului) care înfruntă imposibilul și salvează 32 de oameni. În distribuție se revăd actori din diferite seriale, precum Once Upon a Time (Michael Raymond-James), Outlander (Graham McTavish), The Flash (Keiynan Lonsdale), Orange is the New Black (John Magaro) și altele. De văzut, de preferat, în IMAX. De văzut, în general, oriunde.
I don’t believe in luck.
Câteva detalii tehnice:
- Barca de salvare folosită în realitate a fost păstrată și se regăsește în stare perfectă în Rock Harbor, Orleans, Massachusetts;
- Mașina de poliție vintage folosită la filmări a fost împrumutată de la Departamentul de Poliție din Orleans;
- Filmările au avut loc, în principal, în New England, Chatham;
- Chris Pine și Eric Bana au lucrat împreună și în Star Trek (2009).
Vizionare trailer:
The Finest Hours intră de mâine în cinematografe, distribuit de CineForum.