În deschiderea Festivalului de Film DaKINO a avut loc vizionarea peliculei Still Alice despre care nu pot să nu vă vorbesc. Un film sensibil, dramatic, real.

Filmul este adaptarea romanului omonim scris de Lisa Genova și cu toate astea prezintă realitatea mai bine decât alte filme similare o fac. Este introdusă în scenă Alice, o profesoară de lingvistică, fericită cu cei 3 copii, un soț iubitor și slujba la care ține foarte mult. O privim pe Alice (Julianne Moore) cum urmează rutina de zi cu zi: cursuri la facultate, jogging, timp petrecut cu familia. Treptat, aceasta începe să uite cuvinte, mai ales cuvinte din cursurile pe care le predă de ani de zile. Nu acordă atenție acestui aspect din prima clipă, chiar dacă se îngrijorează, și nu spune nimănui. Ulterior ia legătura cu un neurolog.
Și apare diagnosticul: Alzheimer. Într-o formă incipientă și, desigur, prematur. La 50 de ani, Alice primește acest diagnostic și încă o lovitură: în cazul ei boala este ereditară, existând riscul ca și copiii ei să fie purtători. Cei 3 își fac testul pentru a verifica această posibilitate, dar iese în evidență fiica cea mică care nu dorește să afle rezultatul. Interpretată cald de Kristen Stewart, Lydia își înțelege mama mai bine decât toți ceilalți, alegând să fie alături de ea până la sfârșit.

Vă reamintesc că Julianne Moore a câștigat multe premii pentru acest rol, inclusiv statueta din partea Academiei (Oscarul) pe care o merită din plin. Și pentru că filmul are multe lecții, cum îmi place mie să le numesc, cel mai mult mi-a plăcut cum s-a punctat ideea că omul e om, boala e boală. Când mă gândesc la ce scene să detaliez sau cu ce exemple să vin, nu pot să aleg. Vă recomand din tot sufletul să vedeți acest film, despre familie, iubire și VIAȚĂ.


Detalii tehnice:

Regizori și scenariști: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Producători: James Brown, Pamela Koffler, Lex Lutzus
Muzică: Ilan Eshkeri
Costume: Stacey Battat

Precizări speciale: 

  • Cu un buget de aproximativ 5 milioane de dolari, filmuri a avut încasări de aproape 20 milioane de dolari.
  • Regizorul Richard Glatzer a suferit de scleroză laterală amiotrofică, neputând vorbi. Și-a dorit să regizeze acest film. Richard a murit din cauza unor complicații în luna martie a acestui an.
  • Julianne Moore a sugerat ca rolul soțului lui Alice să fie interpretat de Alec Baldwin, deoarece aceștia și-au dorit să lucreze din nou împreună. (și au făcut-o perfect)
  • Cu Julianne Moore câștigând Oscarul pentru rolul unei persoane cu probleme mentale, se marchează al cincilea câștig consecutiv pentru același tip de rol. Actrițele sunt: Natalie Portman (2010), Meryl Streep (2011), Jennifer Lawrence (2012) și Cate Blanchett (2013).
  • Still Alice a fost filmat în 23 de zile.

Vizionare trailer:

0 thoughts on “Recenzie: Still Alice (2014)”

Let me know you think - add a comment below!