Scriu despre filmul ăsta și mă gândesc câți agenți secreți sunt cu ochii pe laptopul meu. Lăsând gluma la o parte, Snowden spune povestea lui Edward Snowden, cel datorită căruia în 2013 lumea s-a schimbat.

Îl vedem pentru prima dată pe câmpul de pregătire, în armată, unde Snowden se dedică apărării țării lui, SUA. Un accident îl scoate din schemă, pentru că fizic nu mai are acord medical pentru a continua pregătirile și este scos din armată. Așa că domnul încearcă să găsească alte metode prin care să-și execute patriotismul.

Terrorism is just an excuse.

Joseph Gordon-Levitt este total diferit față de cum îl priveam anterior în The Walk, aici mereu serios, cu vocea guturală și în rolul tipului deștept, foarte deștept. Pe de altă parte, avem chipul nesigur și oarecum speriat al iubitei, Lindsay Mills (Shailene Woodley, de care sunt foarte mândră pentru implicarea în acest proiect și pentru vizibila dedicare). Te aștepți ca rolul lui Lindsay atât în film, cât și în realitate, să fi reprezentat acea ancoră către viața normală, în care tot ce ți-ai dori ar fi să te bucuri de familie și prieteni. Ei bine, Snowden n-ar fi putut să se bucure de nimic atâta timp cât nu era împăcat cu ceea ce a descoperit în perioada în care a lucrat la Serviciul Național de Securitate. Acela că Guvernul american urmărește milioane de oameni din toată lumea, fie că e vorba de ascultarea telefoanelor sau activarea camerelor web a computerelor. Fie că e pur și simplu supravegherea contului de Facebook. Astea-s doar câteva exemple. Și până la urmă, noi ce am fi făcut în locul lui? Am fi riscat totul pentru a face ceea ce e corect? Sau am fi tăcut?

Ed Snowden a strâns 3 jurnaliști într-o cameră de hotel din Hong Kong și pe parcursul a câteva zile, a dat interviuri și a plănuit minuțios ziua în care lumea a aflat. În iunie 2013 acesta a demisionat de la NSA și pe 21 iunie a început nebunia, pentru că presa a publicat interviul. Filmul prezintă exact evenimentele dintre anii 2004-2013, dramatizate, așa cum se anunță înainte de a rula prima scenă. Însă dacă ați văzut documentarul Citizenfour (2014), veți observa că cele 2 producții se completează, așa cum s-a discutat după vizionarea la care am participat zilele trecute. Aflați ce s-a întâmplat cu Edward Joseph Snowden după dezvăluirea acestor secrete, la cinema, acolo unde pelicula vă așteaptă. La final o să aveți parte de o surpriză.

În distribuție se numără și nume precum Zachary Quinto, Melissa Leo, Tom Wilkinson, și Nicolas Cage. Nu știu care actor mi-a plăcut cel mai mult, însă interpretările sunt omogene cu scenariul, cu muzica și cu povestea în sine, descrisă de Luke Harding în The Snowden Files – The Inside Story of the World’s Most Wanted Man, carte publicată în România de Meteor Publishing.

When I left Hawaii, I lost everything. I had a stable life, stable love, family, future. I lost that life but I’ve gained a new one, and I am incredibly fortunate. And I think the greatest freedom I’ve gained is that I no longer have to worry about what happens tomorrow, because I’m happy with what I’ve done today.


Precizări speciale:

  • Shailene Woodley a învățat să danseze la bară pentru rolul lui Lindsay Mills;
  • Oliver Stone a scris scenariul pe un singur calculator fără conexiune la internet, pentru a nu risca pierderea acestuia;
  • Regizorul l-a vizitat pe realul Edward Snowden odată ce filmările s-au încheiat;
  • Filmul este prima peliculă a lui Stone filmată cu camere digitale;
  • Pe parcursul filmărilor, mama regizorului a murit și din cauza lipsei bugetului alocat peliculei, acesta a lipsit de la înmormântare;
  • Regizorul s-a întâlnit de 3 ori cu Snowden înainte de a se decide să facă acest film;
  • Snowden a vorbit despre acordul pe care și l-a dat în realizarea acestui film, spunând că este o portretizare loială a realității.

Vizionare trailer:

Snowden este de astăzi în cinematografe, via Independența Film.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *