Curând se împlinesc 10 ani de la tragedia de la Maternitatea Giulești din București. Uneori mă întreb de ce dau play la filme sau seriale cu teme așa dure precum moartea unor bebeluși – în special atunci când filmul sau serialul e bazat pe fapte reale. Da, e greu de privit uneori. Însă consider că filme precum Scurtcircuit sunt necesare, în special în România.

Tragedia de acum 10 ani trebuia să fie un mare semnal de alarmă pentru companii, patroni, politicieni, autorități, habar n-am, pentru oricine. Un eveniment precum moartea unor bebeluși, cauzat de un nenorocit de scurtcircuit dintr-un sistem vechi de zeci de ani, neverificat, trebuia să fie cel mai mare și puternic wake-up call pe care viața ți-l putea oferi. Și totuși, 5 ani mai târziu s-a întâmplat Colectiv.

Frustrare. Asta am simțit cel mai mult atunci când am privit Scurtcircuit. Filmul a fost regizat de Cătălin Saizescu și a primit premiul Golden Goblet în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Shanghai, fiind totodată primul film românesc nominalizat în cadrul acestui festival.

Așa cum am descris mai sus, Scurtcircuit este bazat pe fapte reale – mai exact, pelicula descrie evenimentul nefericit de la Maternitatea Giulești. Un incediu a izbucnit în salonul de terapie intensivă de la secția de neonatologie din cauza unei instalații vechi. Viața multor familii s-a schimbat pentru totdeauna. Sistemul a rămas același.

Din distribuția filmului fac parte Georgiana Saizescu (care portretizează atât de bine rolul asistentei medicale — singura persoană trimisă la închisoare în urma unui proces care a durat ani de zile), Magda Catone, George Ivașcu, Constantin Florescu, Maia Morgenstern, Alina Șerban, Nicodim Ungureanu și Adrian Văncică.

Vinovații? Vinovații nu sunt aici, bă, sunt la mare, la plajă! Aici sunt numa’ fraierii cărora le ard copiii!

Echipa filmului Scurtcircuit a făcut filmul disponibil pe Vimeo, aici, iar banii strânși în urma vizionării vor fi donați.


Vizionare trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=OcOpNiDppO0

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *