Recunosc că filmul ăsta are un trailer foarte bun și că m-a dus instant cu gândul la Atomic Blonde, care mi-a plăcut tare mult. Și m-am ofticat că n-am aflat la timp că e, de fapt, adaptarea cărții omonime, prima din seria Dominika Egorova, a autorului Jason Matthews.
Fie vorba între noi, dacă Charlize Theron e un nume, Jennifer Lawrence e o forță. Cu accentul unei rusoaice care luptă din greu ca să se susțină atât pe ea, cât mai ales pe mama ei, balerină pe deasupra, cu mult sex appeal, seducătoare și periculoasă, Dominika Egorova poate ușor deveni “eroina” preferată a fanilor filmelor de gen.
Red Sparrow nu e filmul perfect, dar e cu siguranță ce trebuie pentru un film de spionaj, învăluit în mister și condimentat cu multe scene de tortură și violență în cea mai pură stare. Ăsta fiind și aspectul care place cel mai mult, pe lângă actorii care-i țin piept puternic lui Jennifer Lawrence, de la băiatul rău (în pielea lui Matthias Schoenaerts) și până la cel îndrăgostit (Joel Edgerton, care mi-a plăcut în mod deosebit).
Dominika trebuie să facă ceva pentru a-și continua viața, fiind nevoită să se reinventeze, atunci când un accident cumplit o scoate din lumea baletului. Astfel ajunge să fie antrenată fizic și psihic, punându-i-se la încercare limitele și devenind un spion important, dar pentru cine? De partea cui este? Rusia sau America? Misterul te ține lipit de scaunul cinematografului până la final, când răsturnarea de situație surprinde și bucură.
I saw something I was not supposed to. They gave me a choice, “Die or become a Sparrow.”
Vizionare trailer:
Red Sparrow intră din 2 martie în cinematografe, via OdeonFilm.
[…] Daca filme ca The Bridge of Spies – dintre cele mai recente – conturau o tema ca tradarea sau slabiciunea umana, Red Sparrow face ca acele clisee specifice genului sa lucreze in favoarea lui. Incepand chiar cu povestea. O balerina isi vede cariera incheiata, insa este curand recrutata – santajata – sa intre in cadrul unei scoli rusesti de servicii inteligente. Aceasta este fortata sa isi foloseasca trupul ca sa seduca un agent CIA, considerat dusman al patriei. De aici povestea este ceva mai complexa, cu diverse mutari pe tabla de sah. Si cu aparitii cand Jennifer si Joel Edgerton arata extraordinar, fara a o putea citi deloc pe ea. Mai ales ca alege sa-si foloseasca mintea, inaintea de a-si pune pe tava corpul. Dominika Egorova poate fi o fiica devotata, o balerina premiera, o femeie fara scrupule care lucreaza pentru mutari politice, o spioana antrenata – orice ar face isi impinge trupul si mintea la limite. Mai ales cand devine o maestra in seductie si o luptatoare manipulatoare. Regizorul face din adaptarea romanului cu acelasi nume o naratiune brutala, faina, la a carei atmosfera contribuie si coloana sonora in care-l veti recunoaste pe James Newton Howard. Fara sa fie un film perfect, eu zic ca este un thriller (erotic) de spionaj care isi sustine bine genul. Se insereaza si o poveste de dragoste deloc fortata, deloc dulce, deloc idealizata, iar asta mi-a placut la nebunie. Din nou, o sa laud distributia, care in frunte cu Lawrrence face o treaba extraordinara. Imaginati-va un From Russia With Love fara gadgeturi, mutat in Uniunea Sovietica, o versiune mai senzuala si mai aspra. Alte cronici: Malaezu, Ioana Andreea, […]