În ajun de Oscar, am văzut Green Book, unul dintre filmele nominalizate la cea mai importantă categorie – Best Film, printre altele – 5 în total. Mi-a plăcut atât de mult! 🙂 E despre prietenie – cea mai sinceră și frumoasă prietenie. Prietenia care se formează plecând de la absurd și convingeri puternice. Green Book spune povestea reală dintre un italian-american și un african-american în anii 1960, atunci când rasismul fie el sexual sau etnic, era încă în plină desfășurare.

You never win with violence. You only win when you maintain your dignity.

Sinceră să fiu, trailerul mi s-a părut simpăticuț, iar vizionarea acestui film a fost mai mult împinsă de faptul că vreau să am temele făcute pentru noaptea de duminică. Pe cât de mult mi-a plăcut filmul, aș putea să îndrăznesc să zic că e puțin overrated. Sau poate simplul fapt că e un film fără pretenții (cel puțin în opinia mea), sincer, și cald, poate asta îl face perfect pentru gala Oscar (sau altele).

Viggo Mortensen este savuros în rolul lui Tony Lip, iar Mahershala Ali completează tabloul tare bine, făcând schimbul de replici, privirile, trăirile să treacă dincolo de camerele de filmat. Dr. Don Shirley, în persoana lui Mahershala Ali, îl angajează pe Tony ca șofer iar filmul ne poartă timp de 2 luni alături de aceștia, printr-o incursiune de concerte, întâmplări emoționante, și o prietenie ce se leagă din ce în ce mai strâns. Când mă gândesc la scenele preferate, cred că o să specific două – complet diferite – cea cu servirea unui bucket de la KFC și aceea în care Don Shirley îl întreabă pe Tony: If I’m not black enough, and if I’m not white enough, then tell me, Tony, what am I? (yup, I was speechless after that)

Cel mai mare depunctaj pe care îl dau filmului este faptul că nu aflăm mai multe despre trecutul personajului principal, Dr. Don Shirley, deși asta poate să fie și un bonus. Depinde de preferințe.

Încă nu mi-am terminat temele, mai am vreo 3 filme de văzut, însă nu cred că Green Book are șanse prea multe la categoria Best Film, cel puțin. Încep să cred, din ce în ce mai tare, că Roma va câștiga cam peste tot. Însă un lucru e sigur: Green Book rămâne un preferat pentru mine și un film despre prietenie pe care l-aș recomanda fără nicio ezitare.

You know, my father used to say, whatever you do, do it 100%. When you work, work. When you laugh, laugh. When you eat, eat like it’s your last meal.


Vizionare trailer:

Green Book intră de vineri în cinematografe, via OdeonFilm.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *