Dintre animațiile nominalizate la Oscar în 2018, am reușit să văd 2 momentan. The Boss Baby (văzut total din curiozitate și pentru că părea ceva funny; încă nu prea înțeleg nominalizarea) și Ferdinand, care m-a emoționant foarte tare cu trailerul.

Și nu m-a dezamăgit. Am râs atât de mult la animația asta! Personaje precum capra de pe poster (doar să-i vezi fața și râzi), haz de necaz, un mesaj puternic în spate, muzică faină. Și cu toate astea, trofeul o să meargă la Coco (pe care abia aștept să-l văd!).

Ferdinand e adaptarea cărticelei The Story of Ferdinand, scrisă de Munro Leaf și ilustrată de Robert Lawson, publicată în 1936. Succesul n-a fost imediat, însă în 1938 această carte a surclasat celebrul roman Gone with the Wind. Wow, așa am zis și eu!

A fost adaptată cinematografic la peste 80 de ani distanță, adaptarea devenind una dintre animațiile de succes ale anului trecut — după cum o spune și nominalizarea la Oscar.Simpaticul taur Ferdinand (interpretat vocal de John Cena) este dovada clară că taurii nu sunt de regulă violenți. Lui Ferdinand îi plac foarte mult florile și cel mai important lucru pentru el e să-și ajute prietenii, chiar și atunci când aceștia nu cred în el.

Stabilit în Spania, acolo unde taurii sunt folosiți pe post de sport extrem sau spectacol de circ (circ în adevăratul sens al cuvântului, părerea mea), micul nostru taur este îndepărtat de familia lui iubitoare și ajunge să-și înfrunte cea mai mare temere: corida.

Dacă ceva te învață animația asta, atunci cel mai important mesaj ar fi: nu mai judecați. Nu mai săriți la concluzii. Nu mai exploatați animalele, indiferent de mărimea sau renumele pe care îl poartă. Desigur, este totuși o ficțiune ceea ce ni se expune pe ecrane, însă trebuie privit dincolo de asta, pentru că de multe ori prejudecățile oamenilor îi împing pe aceștia la acțiuni regretabile.

It’s a dog-eat-dog, bull-fight-bull, everyone-hates-on-the-goat world.

De asta mi-am dorit foarte mult să văd Ferdinand, pe lângă faptul că încerc să-mi fac temele până la gala Oscar din luna martie. Iar dacă mai ești și iubitor de animale, atunci clar pelicula asta o să te bucure. Peliculă care de altfel nu este perfectă, are unele momente la care doar copiii ar râde, însă spre a doua jumătate lucrurile se schimbă, dinamica se schimbă, iar întâmplările și dialogul te fac să râzi și să plângi, chiar dacă nu în aceeași măsură. Însă suficient cât să-ți rămână în suflet.

Bun pentru copii, bun pentru adulți, Ferdinand e filmul la care ieșirea în familie devine atât educativă, inspirațională, cât mai ales plină de voie bună. Iar dacă un film reușește să-ți aducă zâmbetul pe buze sau lacrimi în ochi, pentru mine ăla reprezintă un succes.


Vizionare trailer:

Ferdinand este în cinematografe, via OdeonFilm.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *