1915, 1967, 1998 și acum 2015. Al patrulea roman scris de Thomas Hardy și cel care i-a adus succesul, a fost adaptat cinematografic de patru ori până acum.

O să vă vorbesc despre varianta din 2015 pe care am văzut-o ieri în cadrul Festivalului Internațional de Film București, ediția a XI-a. Far From the Madding Crowd este ca o poezie, nu forțează romanticul și nu plictisește chiar dacă durata ajunge la 119 minute. Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen și Tom Sturridge semnează rolurile principale.

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) atrage, fizic și emoțional, trei bărbați diferiți, într-o Anglie Victoriană: un fermier, un sergent necugetat și un burlac prosper și matur. Filmul începe cu un monolog scurt oferit de Bathsheba Everdene, iar apoi acțiunea te trage în mijlocul poveștii a cărei concluzie nu o poți ghici. Pentru că ți-e greu să înțelegi sau să o înțelegi pe Bathsheba, rămâi atent asupra poveștii și cântărești alături de ea posiblitățile, dată fiind vremea și gândirea oamenilor de atunci. Deși poate duce spre comic uneori, Far From the Madding Crowd rămâne o poveste sensibilă a unei tinere femei care descoperă iubirea oarecum forțat și grăbit.

Carey Mulligan nu pare potrivită pentru un rol de epocă, dar intră atât de bine în personaj încât nu poți decât să te bucuri de poveste, ca să nu mai zic că ne și cântă la un moment dat, o melodie  tare frumoasă. Filmul beneficiază de o coloana sonoră superbă și de costume de care te îndrăgostești iremediabil.

Gabriel Oak: I’m not going to tell stories just to please you. You can be sure of that.

Câteva detalii tehnice:

Regizor: Thomas Vinterberg
Scenarist: David Nicholls (autorul cărții One Day care a primit adaptare în 2011)
Producători: Andrew Macdonald, Allon Reich
Muzica: Craig Armstrong
Costume: Janet Patterson

Precizări speciale: 

  • Carey Mulligan l-a sugerat pe Matthias Schoenaerts pentru rolul lui Gabriel Oak după ce l-a văzut în filmul De rouille et d’os (2012).
  • Rolul sergentului Troy i-a fost oferit inițial lui Matthew Goode.
  • Echipa de medici a filmului a fost preocupată de actorii care trebuiau să filmeze cu oi, dar a lăsat-o pe Carey Mulligan să călărească, actrița lovindu-se de mai multe ori și declarând că sunt părți de la filmări pe care nu și le amintește ca urmare a contuziilor suferite.

Vizionare trailer:

Let me know you think - add a comment below!