Filme & Seriale

Recenzie: Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile (2019)

Dacă în mod normal m-ar fi deranjat ca titlul unui film să aibă mai mult de 3 cuvinte, ei bine, de data asta sunt absolut îndrăgostită de alegerea lor. Am așteptat foarte mult filmul Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile, mai ales după vizionarea documentarului Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes de pe sfântul Netflix (urmăriți ăsta și o să vă dați seama de ce îmi place titlul adaptării de față). Așa cum și Zac Efron a subliniat în mai multe interviuri, lumea nu trebuie să uite că acest Ted Bundy a fost un monstru și că în niciun fel filmul de față nu reprezintă o sărbătorire a geniului din spatele atâtor crime. Și îmi permit să folosesc Ted Bundy și cuvântul “geniu” în aceeași propoziție pentru că Ted Bundy a fost un monstru geniu, care ani de zile a păcălit o țară întreagă, o lume întreagă chiar, despre cum e el nevinovat și care a știut să-și folosească șarmul doar în avantajul lui.

Revenind strict la film, Zac Efron este așa cum nu am mai avut ocazia să-l văd și mă bucur că a luat-o în direcția filmelor de festival, a filmelor ceva mai serioase (chiar dacă copilăria îmi va rămâne veșnic marcată de seria High School Musical), iar Lily Collins susține filmul la egalitate cu domnul Efron (dacă n-ați urmărit-o în recenta adaptare Les Misérables, s-o faceți cât de repede – este fenomenală).

Acum, dați-mi voie să forțez puțin: dacă nu ați văzut documentarul mai sus menționat, o să vă spun foarte pe scurt cine a fost Ted Bundy: un criminal în serie. Însă chiar recomand să vedeți documentarul înainte de a da play acestei adaptări cinematografice – e o producție foarte mișto și prezintă în detaliu cum și ce a făcut Ted Bundy până când își primește sentința. Side note: nu-i dați play seara.

People don’t realize that murderers do not come out in the dark with long teeth and saliva dripping off their chin. People don’t realize that there are killers among them.

Acest Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile prezintă povestea lui Bundy prin ochii femeii care l-a iubit și a crezut în el, dar care a și trecut prin cea mai grea perioadă a vieții din cauza a ceea ce iubitul ei a comis. Aspectul care mi-a plăcut cel mai mult la filmul ăsta e fix faptul că nu au dorit să facă din adaptarea unor fapte reale și incredibil de greu de digerat, un thriller care să spargă la box office. Filmul se păstrează pe limita de decență și e cât se poate de real, de palpabil, prezentând totul prin ochii unor oameni cât se poate de normali. De asta zic să vedeți documentarul înainte – o să fiți curioși să aflați detalii pe care filmul nu le prezintă.

Înainte să o judecați pe Liz (Lily Collins), o să vă rog să vă puneți în pielea ei pentru 10 secunde și să analizați ce simțiți. Pentru ea, Ted (Zac Efron) este acel bărbat sexy și șarmant pe care îl întâlnește în oraș și de care se îndrăgostește aproape instant, acel bărbat care îi acceptă inclusiv copilul dintr-o relație anterioară. Să ne amintim și faptul că toate astea se întâmplă la început de anii ’70, când mentalitățile erau complet altele. Pentru o femeie să fie acceptată de un bărbat, deși aceasta are un copil cu altcineva, era lucru mare, poate atât de mare încât “îndrăgosteala” aia să vină chiar mai repede decât în mod normal. Și, în plus, Ted este un manipulator excepțional.


Vizionare trailer:

Bonus: watch Lily and Zac talk about different scenes from the movie.


Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile este distribuit de RoImage.

Let me know you think - add a comment below!

%d bloggers like this: