Carte, Filme & Seriale

Recenzie: “Every Day”, carte – adaptare

Tot timpul o să am o slăbiciune pentru subgenul Young Adult, așa că am profitat de ocazie, ocazia fiind premiera filmului omonim, ca să citesc volumul 1 al seriei Every Day semnată de David Levithan. Cartea a apărut în august 2012, iar apoi a fost urmată la doar câteva luni distanță, în noiembrie 2012, de prequelul Six Earlier Days – lansată doar în format digital. Al 2-lea volum (din care am apucat să citesc doar primul capitol și care reprezintă întâmplările din primul volum, dar din perspectiva lui Rhiannon) a fost lansat 3 ani mai târziu, în august 2015.

În fiecare zi, A se trezește în corpul altei persoane. Și deși puțin ciudățică datorită acestei teme, cartea m-a prins după câteva pagini, plus că este și foarte facilă, iar lectura ei nu necesită efort sau prea mult timp. Ultimele pasaje chiar mi-au adus lacrimi în ochi, recunosc. Pare povestea aia tipică din cărțile de gen, dar totuși finalul nu e așa tipic. Sunt curioasă dacă se schimbă ceva pe parcursul celorlalte cărți din serie. Cele 2 volume, Every Day și Another Day, sunt de găsit la editura Trei.

Adaptarea cinematografică în regia lui Michael Sucsy, după un scenariu de Jesse Andrews (autor al cărții Me and Earl and the Dying Girl)

Acum, cert e că la film am intrat cu emoții și ceva semne de întrebare pentru că văzusem trailerul după ce am terminat de citit cartea și… sunt acolo câteva diferențe care mi-au lăsat senzația că vor face din film o poveste mai prostuță decât ar fi necesar. Cred că atunci când intri la o vizionare cu puține așteptări, atunci ai parte de cele mai multe surprize. Pentru că adaptarea cinematografică Every Day rămâne un film YA reușit. Și care te lasă așa cu un mic suspin la final, ca de altfel și romanul.

A se trezește în corpul altei persoane în fiecare zi de când s-a născut, iar la vârsta de 17 ani se întâmplă să ajungă în corpul lui Justin (Justice Smith, simpatic), iubitul lui Rhiannon (Angourie Rice, dulce; o știam din The Nice Guys (2016), o comedie altfel despre care am scris aici). Și bine face, pentru că A o place instant pe Rhiannon și profită de relația pe care aceasta o are cu Justin ca să petreacă o zi minunată împreună și ca să o sărute. Pe scurt, se implică mai mult decât își dă vreodată voie să o facă, iar de aici începe aventura. 

If there’s one thing I’ve learned, it’s this: We all want everything to be okay. We don’t even wish so much for fantastic or marvelous or outstanding. We will happily settle for okay, because most of the time, okay is enough.

Subiectul poate părea simplu, dar sunt atinse mai multe probleme de-a lungul lecturii sau a vizionării, cum ar fi bisexualitatea, religia, culoarea pielii, toate fiind niște detalii care ne diferențiază și care în același timp ne arată că suntem toți la fel. Și rămâi cu întrebarea: tu ce ai face dacă ai fi în fiecare zi în corpul altcuiva?

Mie mi-au plăcut ambele materiale și dacă sunteți în căutare de ceva light, simpatic, dar totuși cu mesaje faine, atunci vă recomand Every Day.


Vizionare trailer:

Every Day este de astăzi în cinematografe, via CineForum.

Let me know you think - add a comment below!

%d bloggers like this: