Ce-ar fi dacă n-ar fi? Ce-ar fi dacă ar fi? Dragostea, o boală? Nu m-aș fi gândit niciodată în felul ăsta la cel mai pur sentiment care există pe Pământ. Lauren Oliver și-a imaginat un univers în care dragostea este privită ca o boală, în cel mai radical mod cu putință.

Nu poți să fii fericit dacă nu cunoști nefericirea. O alegere limitată. Ne impun să alegem dintr-o listă de pretendenți aleși deja de ei.

O serie de succes, Delirium este New York Times bestseller și are un adevărat fanbase în spate. Pe 23 ianuarie, Lauren Oliver anunța bucuroasă că seria va beneficia de o adaptare TV, dar televiziunea FOX n-a dat undă verde serialului.

Sinopsis: Se spune că leacul iubirii mă va face fericită pe veci. Și întotdeauna am crezut asta. Până acum. Acum totul s-a schimbat. Acum aș prefera să mă infectez cu iubire fie și numai o fracțiune de secundă decât să trăiesc o sută de ani în minciună.

Ce mi-a plăcut: 

 • Ușor de parcurs, lectură antrenantă;
 • Acțiunea este, de cele mai multe ori, surprinzătoare;
 • Ideea în sine a romanului, dragostea privită ca o boală mi s-a părut încântătoare prin simplul fapt că este originală;
 • Personajele sunt bine conturate, iar istoria fiecăruia te apropie și mai mult de poveste;
 • Scene emoționante, dragostea inocentă și speranța insuflată prin fiecare pagină, m-au făcut să iau greu pauze de la lectură.

Ce nu mi-a plăcut:

 • Unele expresii ce s-au repetat sau limbajul oarecum copilăresc (pe alocuri), deși priveam povestea unei adolescente de 17 ani — e posibil ca acest sentiment să se datoreze și traducerii în limba română;
 • Mi-ar fi plăcut ca acțiunea să se deruleze ceva mai rapid, mai ales în prima parte a romanului;
 • Probabil din frica de a nu face ca povestea de dragoste dintre Lena și Alex să fie forțată, autoarea ne-a cam făcut să așteptăm sentimentele celor doi.

Curiozități: 

 • Parte a trilogiei cu același nume, Delirium a fost publicat pe 1 ianuarie 2011, urmat de Pandemonium (28 februarie 2012) și Requiem (5 martie 2013, dată la care s-a lansat și Raven, carte ce își desfășoară acțiunea între al doilea și al treilea roman);
 • Televiziunea americană FOX a refuzat să dea o șansă serialului ce avea la bază primul roman al seriei, iar serviciul de streaming Hulu.com a pus la dispoziție episodul pilot, pentru o perioadă de o lună, în vara anului 2014;
 • Delirium a fost lansată în România de editura Nemira, care anul ăsta a publicat și Pandemonium, iar în cadrul târgului Gaudeamus de săptămâna viitoare va lansa oficial și Requiem.

Delirium poate fi comandată de aici.


Din păcate nu am avut ocazia să văd pilotul serialului despre care v-am vorbit mai sus, dar trailerul chiar îmi place. Acțiunea este respectată cam 80%, iar Alex arată exact așa cum… trebuie 🙂

https://youtu.be/j51FvUbid_w

Uneori am impresia că, dacă te mulțumești doar să privești lucrurile, să stai nemișcat și să lași lumea în voia ei, timpul se oprește o clipă în loc și universul încremenește. Doar pentru o clipă. Iar, dacă vei găsi o cale să trăiești clipa aceea, atunci vei trăi pentru totdeauna.

Foto: FOX

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *