Încă îmi amintesc sentimentul de intrigă pe care trailerul filmului Balaur mi l-a lăsat. Pentru un film românesc, atât subiectul, cât și abordarea lui, fac din lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru un film românesc îndrăzneț și foarte actual.

Deși bănuiam că nu o să am ocazia să văd filmul ăsta prea curând fiindcă nu are premiera în Marea Britanie, lucrurile s-au aliniat în așa fel încât Angela (aka CineAmator.ro) și Alex (aka Malaezu.ro) ne-au invitat, pe mine și pe Ionuț, la premiera de gală ce a avut loc în clădirea superbă (pe care nu mă mai săturam să o fotografiez) a Ateneului Român din București unde seara a început cu un frumos recital de pian susținut de Martin Kohlstedt, care a semnat întreaga coloană sonoră a filmului.

Balaur este bazat pe fapte reale, iar povestea ne face cunoștință cu Ecaterina (Mălina Manovici), o profesoară de religie și soție de preot (jucat de Alexandru Papadopol), care se lasă purtată de un sentiment de rătăcire și singurătate ce o poartă în brațele lui Iuliu, un elev de 16 ani (interpretat de Sergiu Smerea). Trecutul întunecat și complicat al lui Iuliu întunecă și complică viața Ecaterinei, care greșește suficient cât să fie prea târziu ca să mai poată îndrepta situația pentru oricare dintre cele două părți implicate.

Scandalos, mai ales în contextul unei producții românești, dar de admirat pentru curajul de a spune o poveste cât mai real și fără perdea, filmul beneficiază de unele dintre cele mai mișto scene de suspans și tensiune pe care le-am văzut în filmele românești de până acum (și mă refer în deosebi la scena de la școală în care Ecaterina “cere ajutorul” unui coleg sau “spovedirea” finală).

Scris și regizat de Octav Chelaru, vizionat în compania unor oameni faini și a echipei de producție, actori și prieteni, Balaur a fost un thriller care ne-a intrigat și chiar surprins cu finalul care e destul de evitat în abordarea românească în general. Și pe care îl recomand; pentru metafore, pentru mesaj, pentru curaj.

P.S. Trebuie să menționez cât de mișto mi se pare piesa de pe trailer, folosită și în partea de end credits. Ascultă aici.


Vizionare trailer:

Balaur intră în cinematografe din 9 septembrie, distribuit prin deFilm.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *