Arrival este excepțional. Afirmația asta poate fi ambiguă sau foarte clară. Însă pentru mine nu poate să fie mai simplu de atât să subliniez ce contează. Și aici tot ce contează e ca voi să înțelegi că trebuie să vedeți filmul ăsta.

Amy Adams e pe val, aparent, în această perioadă jucând în 2 filme la cinema, interpretând 2 roluri total diferite. Și aici e o specialistă în lingvistă, iar povestea pare inițial un SF cu extratereștii. Eu am perceput totul ca pe o metaforă, toată ideea asta de SF, vieți extraterestre și alte artificii, au fost cumva coperta unei cărți foarte bune. De fapt, Arrival este povestea ei, a lui Louise Banks.

Emoția este la un alt nivel în filmul ăsta, iar explicațiile ce vin spre final impresionează puternic. Totul se desfășoară lent, dar nu plictisitor, fiind inserate din când în când imagini ce par cumva paralele între trecut și prezent. Sau alte metafore. Și vei afla la final dacă le-ai descifrat corect sau nu.

Doar la The Revenant am mai avut probleme în redactarea unei recenzii, în ideea că mi-a plăcut atât de mult încât efectiv tot ceea ce vreau să scriu este “foarte mișto, nu-l ratați”. O să fie nebunie la galele de premiere ce vor urma. Filmul este o bucurie atât cinematografic, cât și în ce privește coloana sonoră sau interpretarea. Amy Adams cu siguranță e cea care transmite cel mai mult și cel mai puternic, dar nu mi-e rușine nici cu Jeremy Renner. Pot să zic că cei 2 se completează frumos.

              Am plâns. Mai ales pe durata acestei compoziții.

Oare ar trebui ca recenziile să vă convingă să mergeți la cinema sau să evitați filmul în cauză cu toate puterile? Cert e că Arrival e mai mult decât un SF. Trebuie văzut, înțeles, simțit. Și v-ar părea rău să-l ratați. Eu sigur aș fi regretat.

If you could see your whole life laid out in front of you, would you change things?


Precizări speciale:

  • Titlul inițial al filmului a fost “Story of Your Life”, același cu cel al scurtei povestiri pe care este bazat, scrisă de Ted Chiang în 1998;
  • Compozitorul Jóhann Jóhannsson susține că a început lucrul la coloana sonoră înainte de începerea filmărilor;
  • Amy Adams a declarat într-un interviu că nu a știu mandarina, dialect al limbii chineze, înainte de acest film;
  • Ted Chiang, autorul scurtei povestiri, a declarat: “I think it’s that rarest of the rare in that it’s both a good movie and a good adaptation… And when you consider the track record of adaptations of written science fiction, that’s almost literally a miracle.”;
  • Filmările au început în iunie 2015, după ce Jeremy Renner a terminat producția Captain America: Civil War;
  • După ce regizorul Denis Villeneuve a semnat contractul, i-a spus scenaristului Eric Heisserer: “Alright Eric, now we are married”.

Vizionare trailer:

Arrival rulează în cinematografele din toată țara, via InterComFilm.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *