A treia parte este aici.. realizată mult mai SF decât trebuia, dar umanizată prin dialogurile și discursurile despre cum toți oamenii sunt egali sau feminism.

Niciun secret, toți știți că o apreciez pe Shailene Woodley. Îmi amintesc și acum că în 2014 am câștigat o invitație dublă de la CineAmator, pentru Divergent. Atunci făceam cunoștință cel mai bine cu distopiile, cu Shai și cu seria Veronicăi Roth. Care mi-a plăcut. Pelicula, de asemenea, mi-a plăcut foarte mult și rămâne una dintre post-apocalipticele dragi mie. E mai reală, mai caldă, chiar mai romantică.

S-o luăm pe rând, pentru că dezamăgirea mea, care a prins contur după Insurgent (2015), se păstrează și acum. M-am detașat de acțiunea din cărți, așa că am privit Allegiant ca pe un film ce are (speram) un scenariu bine scris și o regie bine coordonată. Noup; rămânem în același SF prea SF care a început odată cu Insurgent și care sper că s-a terminat acum. Îmi doresc un final decent. Actorii mi se par foarte bine aleși, însă Tris (Shailene Woodley, vădit absentă, cumva aparent deranjată de direcția în care se îndreaptă personajul ei sau de acțiune în sine) este pe locul 2 în acest film, iar acțiunea e acaparată (la propriu și la figurat), de Four (Theo James, care mi-a plăcut cel mai mult dintre actorii tineri). Nu-mi dau seama dacă au modificat povestea în așa hal încât fanele lui Four să fie mulțumite puternic sau, pur și simplu, s-a produs o eroare undeva. După ce a încercat să afle cine este și încotro se îndreaptă, în Divergent, Tris trece prin alte aventuri în Insurgent, ca totul să conducă la pasul important din Allegiant. Împreună cu Four, Christina (Zoë Kravitz, care apare prea puțin), Peter (Miles Teller, talentat, dar nu știu ce tot fac cu personajul lui; și da, e amuzant, până în scena finală în care se forțează atât de mult glumele personajului încât n-am mai râs), Tris decide că este momentul să treacă dincolo de zidul ce înconjoară orașul Chicago, singura lume pe care ei au cunoscut-o până acum. Dincolo de zid începe acel SF de care vă spuneam mai devreme. Și care nu doar începe, dar nici nu se mai termină. Și acum mă bântuie scena în care Tris este decontaminată (Dumnezeule!). Mesajul, însă, rămâne unul frumos. Toți oamenii merită salvați, toți suntem egali. Tehnic, imaginea nu e rea și nu te mai forțează să porți ochelari 3D inutili (ca la Insurgent), efectele arătând uneori a ceva ieftin, din păcate, tocmai pentru că sunt atât de împinse la extrem. Coloana sonoră este genială – puternică și frumos așezată pe scene. Ascendant (2017) va fi regizat de altcineva! Și este ultimul capitol al seriei, ce va fi dezvăluit în vară, nu în primăvară ca precedentele, rămânând ultima mea speranță la un final în concordanță cu Divergent (2014). Și-l aștept cu nerăbdare.


Câteva detalii tehnice:

Regizor: Robert Schwentke
Scenariu: Noah Oppenheim, Adam Cooper, Bill Collage
Producători: Lucy Fisher, Pouya Shahbazian, Douglas Wick
Muzică: Joseph Trapanese
Costume: Marlene Stewart
Precizări speciale:
 • Filmările s-au terminat pe 22 august 2015 și au avut loc în Atlanta, Georgia, SUA;
 • Atât Joseph David Jones, cât și Keiynan Lonsdale, au apărut în serialele marca The CW – Legends of Tomorrow și The Flash;
 • Mama lui Tris, Natalie Prior, apare în perioada copilăriei în acest film;
 • Tove Lo semnează piesa de pe genericul final – Scars.

Vizionare trailer:

https://youtu.be/0G0C-vMHcQY

Allegiant este de ASTĂZI în cinematografe, cu o săptămână mai repede decât în SUA, distribuit de Freeman Entertainment.

Vizionarea a avut loc în cadrul T-IMAX, din cadrul Afi Palace Cotroceni.

Similar Posts

One Comment

 1. O recenzie foarte frumoasă!! Filmul este descris foarte bine de tine. Ai foarte dreptate în ce spui.
  Filmul acesta nu a fost foarte fenomenal cum se spunea. Parcă s-a facut o eroare. Intamplarile sunt cam in ” dezordine”. Tris si Four se cearta si se impacă, Christina nu prea mai apare deloc, Caleb e foarte confuz, iar Peter e tot acelasi personaj din toate filmele.
  Sper ca Ascendant sa fie mult mai bine filmat si cu mai multe idei spontane!! Si mult mai mult din carte.
  In rest nu mai pot spune nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *