M-am îndrăgostit de Gina Rodriguez de când am văzut-o prima dată în Jane the Virgin, în urmă cu 5 ani, iar de atunci am fost cu ochii pe toate proiectele în care a fost implicată, inclusiv recentul Miss Bala. Așadar, filmul despre care vă vorbesc astăzi este un remake comercial al unui film de festival apărut în 2011. Am profitat de lansarea asta nouă pentru a vedea și filmul original și treaba stă cam așa:

Back in 2011..  

Gerardo Naranjo regiza și scria în 2011, alături de Mauricio Katz, un film ce avea să prindă nominalizări importante pe la festivaluri, precum “Un Certain Regard Award” la Festivalul de Film de la Cannes. Miss Bala este inspirat de realitatea Mexicului, plin de trafic de droguri și arme, care ucide sute de oameni în fiecare an.

Atunci când Laura (Stephanie Sigman) devine martoră unor crime și, pentru a-și proteja familia, se vede nevoită să facă jocul murdar al unei benzi de trafic de droguri/arme. Mișcările camerei, regia și cadrele mi-au adus aminte de mai recentul Roma (al lui Alfonso Cuarón, disponibil pe Netflix), iar Stephanie Sigman m-a dus cu gândul la performanța Yalitzei Aparicio din același Roma (chiar dacă nu se ridică la același nivel, ambele exprimă foarte mult fără prea mult dialog). Povestea se desfășoară greu și totul are o atmsoferă statică din cauza stilului, însă e de apreciat pentru cinematografie, regie și acel final îndrăzneț.

Vizionare trailer:


Sexy new version

O variantă mult mai respirabilă, deși ne întoarcem în același oraș sufocant, regizată de Catherine Hardwicke și scrisă de Gareth Dunnet-Alcocer. Pelicula lansată acum 2 săptămâni a fost clar creionată pentru un public mai larg și mai “mâncător de popcorn”. Gina Rodriguez s-a distrat pe rol, dar parcă ceva a lipsit atât din interpretarea ei, cât și din logica și fluiditatea desfășurării acțiunii.

Nu trebuie să uităm nicio secundă că filmul ăsta nu e un film cu pretenții, ca originalul de acum 8 ani, iar toate scăpările astea sunt permise – într-o oarecare măsură, desigur. Acest remake scapă de orice urmă de seriozitate și apăsare, dorindu-și să aducă pe ecrane o doamnă sexy, puternică, gata de răzbunare, gata de orice, scenariul devenind nu doar complet lipsit de originalitate, ci și forțat.

Deși am subliniat mai mult aspectele negative, recunosc că mi-a plăcut, fix pentru ceea ce e. Din distribuție mai fac parte și Cristina Rodlo, Ismael Cruz Córdova și Anthony Mackie, care pare că ar putea avea un rol important într-un eventual sequel. Finalul e închis, dar totuși destul de deschis și nu m-ar mira să primim și o continuare.

Vizionare trailer:


Miss Bala e acum în cinematografe, distribuit de InterComFilm.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *