A durat câțiva ani să citesc și să văd adaptarea Me and Earl and the Dying Girl, pentru că în ultimul timp la cinema 80-90% din filme sunt adaptări după diferite cărți. Și pentru că voiam să fiu pregătită pentru anumite vizionări, am pus pe lista de așteptare cartea lui Jesse Andrews. Filmul nu s-a lansat în România decât pe DVD, astfel având posibilitatea de a-l viziona oricând, ceea ce nu m-a făcut să grăbesc citirea romanului. Însă în sfârșit am terminat de citit și vizionat filmul, produse despre care o să vă și vorbesc astăzi.

Chiar am fost foarte curioasă să văd ce poate avea în plus sau diferit față de alte cărți YA. Și într-adevăr e atipică, poate prea atipică pentru gustul meu.

Me and Earl and the Dying Girl este cartea de debut a lui Jesse Andrews, publicată în 2012. Aceasta spune povestea lui Greg, care descrie liceul ca pe cel mai rău lucru din viața unui adolescent, până când mama lui îl forțează cumva să petreacă foarte mult timp cu o fată bolnavă de cancer. Greg realizează astfel că viața poate fi mult mai nasoală decât credea, mânat de naivitatea vârstei.

Diferențele, dintre carte și adaptarea cinematografică ce a avut premiera în 2015, n-ar fi prea multe sau prea importante, însă vreau să precizez că filmul mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut mai mult decât plictisitorul și nominalizatul la Oscar de anul ăsta, Lady Bird. Me and Earl and the Dying Girl este un coming of age movie foarte bun, care nu încearcă să impresioneze. Este extrem de sincer, trist fără să încerce să fie trist și sunt sigură că fiecare adolescent o să se regăsească în povestea lui Greg. Eu cu siguranță am făcut-o (vezi discuția cu mama).

Actorii sunt minunați, în rolurile principale fiind Thomas Mann (Greg), RJ Cyler (Earl) și Olivia Cooke (Rachel) — nu știu dacă ar trebui să insist, dar chimia dintre ei chiar e ce trebuie.

Diferențe carte – adaptare (scenariu de Jesse Andrews):

  • în carte, camera lui Rachel e descrisă ca având foarte multe postere pe pereți cu actori sexy, majoritatea la bustul gol; în film apare doar unul cu Hugh Jackman în pielea personajului Wolverine (voice cameo!);
  • scuza lui Greg cu drogurile diferă de cea din carte;
  • Greg nu-i oferă filmele lui Rachel, în carte Earl fiind cel care face acest gest;
  • în film, Rachel îl pune pe Greg să aplice la facultate în fața ei, compunând un eseu pe laptop, pe când în carte Rachel doar îl pune să-i promită ca nu va renunța la facultate;
  • titlurile filmelor realizate de Greg și Earl diferă de cele din carte;
  • în carte, Greg și Rachel nu se ceartă niciodată;
  • în film, fratele lui Earl nu-i rupe mâna lui Greg ca în carte;
  • în roman nu se precizează nimic despre balul de absolvire;
  • Rachel îi lasă o scrisoare lui Greg, ceea ce nu se întâmplă în carte;
  • în film, Greg nu distruge DVD-urile pe care le realizează alături de Earl și cei 2 nu iau masa la restaurantul recomandat de profesorul lor.

În distribuția filmului este și Jon Bernthal (în rolul profesorului), în prezent The Punisher din familia Netflix.

One thing I’ve learned about people is that the easiest way to get them to like you is to shut up and let them do the talking.


Vizionare trailer:

Cartea se găsește la editura Rao, iar filmul în magazinele de specialitate, distribuit de OdeonFilm.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *