Asta a fost a doua carte pe care am citit-o, scrisă cap-coadă ca un schimb de scrisori și mesaje între personaje, aspect care mi se pare foarte interesant. Cartea The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society a fost publicată acum 10 ani și scrisă de Mary Ann Shaffer și de nepoata ei, Annie Barrows. Povestea din spatele acestei cărți este chiar foarte emoționantă și tristă. Mary Ann Shaffer nu a putut duce la bun sfârșit scrierea, îmbolnăvindu-se și cerând ajutorul nepoatei Annie Barrows, o binecunoscută autoare a publicațiilor pentru copii.

Mary Ann Shaffer a murit la începutul anului 2008, știind că romanul ei urma să fie publicat și tradus în zeci de țări. Probabil ceea ce nu a știut Mary Ann, este că 10 ani mai târziu, Netflix urma să adapteze The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society în ceea ce a devenit unul dintre cele mai frumoase filme de epocă din ultimii ani. 

Our Friday night book club became a refuge to us. A private freedom to feel the world growing darker all around you, but you only need a candle to see new worlds unfold. That is what we found in our society.

Filmul, o producție Netflix

La cârmă cu Lily James, care strălucește, filmul păstrează tot ceea ce este mai important în carte, schimbând câteva detalii care nu afectează acțiunea poveștii. În ciuda faptului că trailerul pare să promită o dramă (foarte) romantică, ceea ce mi-a dat emoții inițial, pentru că romanul nu e deloc siropos, totuși filmul e romantic când trebuie și cât trebuie.

În ianuarie 1946, într-o Londră care abia iese din umbra celui de-Al Doilea Război Mondial, Juliet Ashton caută un subiect pentru noua ei carte. Cine s-ar fi gândit că îl va găsi în scrisoarea unui bărbat necunoscut, de pe insula Guernsey?

Peisajele din Guersney, costumele absolut superbe, dar mai ales interpretările, toate astea fac din The Guersney and Potato Peel Pie Society un deliciu, în special pentru amatorii de filme de epocă. Distribuția include niște nume destul de faine, precum Michiel Huisman, Glen Powell, Jessica Brown Findlay, Katherine Parkinson (pe care o știam deja din serialul Humans – recomand!), Matthew Goode, Tom Courtenay și Penelope Wilton. Filmul ăsta e simplu de iubit; nici nu simți că durează 2 ore.

Diferențe majore între carte și adaptare

  • Juliet merge neanunțată în Guernsey, ceea ce mi s-a părut puțin ciudat ca parte a scenariului. Cine pleacă brusc să se întâlnească cu niște necunoscuți și, mai ales, fără să-și anunțe vizita?;
  • Sora lui Sidney, pe care o cunoaștem în paginile cărții, nu există în film;
  • ca să mai scurteze din complexitatea poveștii, scrisoarea referitoare la moartea lui Elizabeth și un personaj-cheie din carte, nu există în film. Însă moartea lui Elizabeth este anunțată în alt mod;
  • la un moment dat, Juliet pleacă de pe insulă, ceea ce în carte nu se întâmplă.

Vizionare trailer:

Filmul este disponibil pe Netflix, iar cartea e de găsit la editura Nemira.

Let me know you think - add a comment below!