Ultimul articol din seria de filme #pescurt vine cu patru documentare pe care le-am urmărit pe parcursul lui 2020. De la debutul regizoral al lui Bryce Dallas Howard, la povestea frumoasă a colaborării trupei Queen cu talentatul Adam Lambert, la cariera lui Michael Jordan și a echipei de baschet Chicago Bulls, până la istoria și parcursul artistic al persoanelor transgender în televiziune și cinematografie.


Dads (2019) – disponibil pe Apple TV+

Ăsta un documentar care nu m-a impresionat, dar nu cred că de vină e documentarul propriu-zis, cât mai degrabă felul în care documentarul s-a apropiat de mine și de experiența mea de viață. Producția este debutul regizoral al actriței Bryce Dallas Howard care, alături de tatăl ei, Ron Howard, a strâns într-un material de o oră jumătate confesiunile, a mai multor domni ceva mai cunoscuți publicului larg sau a unor oameni obișnuiți, despre experiența de viață, despre greutățile, dar și bucuriile de a fi tată, responsabilități și compromisuri, etc. Cred că documentarul duce lipsă de ceva mai mult suflet și… realism, cumva. În rest, e o producție bună și un debut regizoral reușit.


The Show Must Go On: The Queen + Adam Lambert Story (2019) – disponibil pe Netflix

Ei, iată și un documentar care mi-a plăcut maxim. Cred că dragostea mea pentru Queen s-a multiplicat odată cu filmul Bohemian Rhapsody (2018), dar nu m-am gândit cât de tare documentarul de față o să mă facă să-l apreciez pe Adam Lambert, a cărui voce nu mi-era străină. Despre Queen n-are rost să mai zic multe lucruri pentru că m-aș repeta, dar documentarul de față prezintă parcursul lui Adam Lambert de la titlul unui om pasionat de muzică, până la titlul de solist vocal al trupei legendare Queen. Mi-a plăcut cât de mult s-a pus accentul pe faptul că Adam nu este un înlocuitor al lui Freddie Mercury și că alăturarea lui a dus la o reinventare a trupei care încă poate să pună în scenă muzica minunată a generației de demult pentru generația de acum. Ex-ce-lent! În loc de trailer, ascultați Queen + Adam Lambert – The Show Must Go On (LIVE în Londra):


The Last Dance (2020) – 10 episoade, disponibil pe Netflix

Serialul-documentar The Last  Dance a fost probabil cel mai apreciat serial-documentar al anului 2020 și chiar al ultimilor ani. O producție foarte bună, într-adevăr, dar care te poate pierde pe alocuri dacă nu ești familiarizat cu universul NBA. Pe de altă parte, foarte mișto pusă în scenă istoria carierei lui Michael Jordan, dar și a echipei Chicago Bulls. Emoționant, inspirațional, câștigător al premiului Emmy. De văzut.


Disclosure (2020) – disponibil pe Netflix

Ultimul documentar despre care o să vorbesc în articolul ăsta este Disclosure, regizat de Sam Feder și produs de Laverne Cox. Producția e o privire de ansamblu a istoriei persoanelor transgender în domeniul artistic. Cred că am mai spus aici pe blog, într-un alt articol, ce mă face pe mine să dau play documentarelor ca acesta – o mai bine înțelegere a oamenilor care nu sunt ca mine și care au fost văzuți negativ de-a lungul istoriei, fie că vorbim de televiziune, cinematografie sau pur și simplu de reacțiile altor oameni atunci când trec pe lângă ei pe stradă. Disclosure arată, cumva cu demnitate și modestie, cum erau programele TV cu ani în urmă, dar și schimbările sesizabile pe care le avem acum.


M-aș bucura să-mi recomandați și voi niște documentare care v-au impresionat. V-am pupat!

Let me know you think - add a comment below!