Deși citind în limba română, cărți care au fost traduse, nu mai are același farmec și de multe ori tind să devină mai slabe, povestea fraților din romanul Jumpei Lahiri este suficient de tristă și încărcată de evenimente încât nu mai ai timp să judeci din punctul ăsta de vedere.

Distanța dintre noi (titlul original: The Lowland) este a doua carte a autoarei Jhumpa Lahiri, publicată în anul 2013 și tradusă în România la editura Nemira, în septembrie 2015. Cartea spune povestea lui Udayan și a lui Subhash, doi frați crescuți în India care ajung să fie despărțiți de continente și civilizații, atunci când Subhash pleacă în America. Lectura se parcurge destul de ușor, deși formatul cărții (pe care nu l-am mai întâlnit) de 120 x 220 mm e ușor ciudățel și îngreunează cumva citirea anumitor pagini din a doua jumătate.

Compusă din 8 părți care la rândul lor conțin mai multe capitole, cartea te poartă din India în America, îți prezintă realitatea crudă a anilor ’60 în India, unde sărăcia și traiul erau aproape de nedescris, dar pe de altă parte cunoști personaje ce au reușit să supraviețuiască și să fie fericiți cu puținul pe care l-au avut. Și romanul este cu atât mai apăsător cu cât descrie evenimente reale care te pun serios pe gânduri. Deși aflat în America, nici Subhash nu este pe deplin fericit, de unde rezultă că familia joacă un rol important în acest aspect.

I-am dat 3/5 stele pe Goodreads (mi-am făcut recent cont, apropo. aici) și e posibil ca pentru mine să fi cântărit și greșelile gramaticale (care parcă apar în toate cărțile traduse) sau pur și simplu faptul că odată schimbată limba originală a unei povești, încărcătura nu mai e aceeași. Cel puțin așa funcționează lucrurile pentru mine. De altfel o carte bună, cu ceva pasaje istorice — dar pe care nu se insistă, ceea ce m-a bucurat; povestea unor frați care trăiesc în două civilizații diferite, care se îndrăgostesc și ajung să împartă mai mult decât locul nașterii și părinții. Ușor previzibilă pe alocuri, mai ales spre final, Distanța dintre noi rămâne suficient de interesantă încât să “rămâi” până la final.

Distanța dintre noi se găsește la editura Nemira, cărora le mulțumesc pentru că mi-au oferit cartea pentru recenzie.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *