Am intrat în contact cu scrierile doamnei Agatha Christie destul de târzior, iar înainte de lansarea filmului Death on the Nile, am avut grijă să citesc și romanul omonim – ocazie prin care m-am apropiat și mai tare de Hercule Poirot.

Cartea a fost lansată în 1937 și este una dintre cele mai cunoscute romane din seria Hercule Poirot, probabil pe locul doi după Murder on the Orient Express, la fel ca și în topul preferințelor mele de până acum. Vedem ce mai vine pe parcurs, însă până atunci haideți să vorbim puțin despre filmul Death on the Nile.

Amânat de 2-3 ori din cauza pandemiei, filmul este o producție ce continuă seria începută în 2017 cu adaptarea Murder on the Orient Express. Ca și în cazul primului film, de regie s-a ocupat chiar actorul din rolul principal, Kenneth Branagh.

Mi-a plăcut filmul, însă libertatea de a schimba și a adapta povestea și acțiunea la timpurile pe care le trăim acum mi s-a părut puțin cam mult, poate ușor deplasat. M-am săturat să facem filme în care să bifăm toate căsuțele pentru “politcally correct”, mai ales atunci când scenariul este bazat pe un material atât de apreciat de atâta amar de vreme. Consider că ar trebui arătat mai mult respect pentru autorii care, până la urmă, dau sursă de inspirație pentru proiecte care scot foarte mulți bani la box office.

Revenind la film, în rolurile principale îi regăsim pe Tom Bateman, Annette Bening, Russell Brand, Ali Fazal, Dawn French, Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey, Sophie Okonedo, Jennifer Saunders și Letitia Wright, pe lângă mai sus menționatul Kenneth Branagh. Deși scena de început este ceva ce nu apare în carte, mai exact flashback-ul prin care aflăm povestea din spatele mustății lui Poirot și nu numai, mi-a plăcut tare mult. Atmosfera acestor filme e foarte elegantă, iar distribuția îți fură ușor atenția, afișând nume cunoscute în majoritate. Acțiunea e respectată destul de mult, momentele importante fiind păstrate exact așa cum le regăsim și în romanul Agathei Christie, însă în continuare susțin că anumite elemente nu ar fi trebuit să existe – de obicei sunt destul de contra diferențelor majore dintre carte și film/serial, mai ales atunci când nu se aduce un plus produsului final prin respectivele modificări.

The crime is murder. The murderer is one of you. I have investigated many crimes, but this has altered the shape of my soul. I am detective Hercule Poirot, and I will deliver your killer.

Kenneth Branagh regizează din nou un film cu Hercule Poirot, dar trebuie să menționez că domnul mi-a furat inima cu regia și scenariul filmului Belfast, scenariu pentru care a și câștigat premiul Oscar acum o săptămână. Dacă nu ați văzut Belfast încă, îl recomand din tot sufletul. Am închis paranteza.

Nu o să notez în continuare diferențele majore dintre carte și film, din două motive. Unul este că am pierdut lista (multe s-au întâmplat în ultima vreme și o să-mi iert această greșeală) și doi, pentru că diferențele nu schimbă acțiunea, ci poate doar contrastul dintre personaje. O să vă las pe voi să le descoperiți și m-aș bucura să aud și părerea voastră.

Din ce am găsit în presa internațională, 20th Century Studios a confirmat că deține drepturile pentru seria Hercule Poirot și că un al 3-lea scenariu este deja în lucru pentru una dintre romanele mai puțin cunoscute. În cuvintele lui Steve Asbell, șeful 20th Century Studios: “I think you’ll see the mustache again.” 🥸


Vizionare trailer:

Death on the Nile este acum în cinematografe via CineForum, iar cartea este disponibilă la editura Litera.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *