Carte, Filme & Seriale

“Behind Her Eyes”, diferențe carte – adaptare

Probabil ați auzit de sau chiar ați vizionat deja serialul original Netflix, Behind Her Eyes, care a fost lansat în februarie 2021. Însă eu mi-am dorit să fac o mică paralelă între scenariul cu final șocant și cartea omonimă scrisă de Sarah Pinborough de unde finalul ăla a luat naștere.

Romanul a fost publicat în ianuarie 2017, iar doi ani mai târziu, în august 2019, Netflix a anunțat că vor adapta scrierea într-o miniserie în 6 părți, avându-i la bord pe Simona Brown, Eve Hewson, Tom Bateman și Robert Aramayo. A mai durat încă vreo doi ani după acest anunț până când miniseria a fost lansată, dar așteptarea a meritat.

Behind Her Eyes urmărește povestea lui Louise (Simona Brown), mama lui Adam și secretară la o clinică psihiatrică din Londra, acolo unde noul ei șef este chiar tipul sexy pe care l-a sărutat într-un bar cu o seară înainte. Tom Bateman este cunoscut publicului pentru rolul lui Bouc din Murder on the Orient Express, aici jucându-l pe David, psihiatrul nefericit și neîmplinit. Iar triunghiul amoros nu ar fi complet fără Adele (Eve Hewson), soția misterioasă și instabilă psihic, dar extrem de iubitoare. Robert Aramayo și-a făcut debutul actoricesc în Nocturnal Animals, acum 6 ani, aici jucându-l pe Rob – personajul ăla pe care nu știi exact unde să-l plasezi în teoriile pe care încerci să le pui cap la cap cât mai logic cu putință.

There’s no right and wrong with feelings. There is only what there is.

Cartea se întinde puțin peste 300 de pagini și, contrar așteptărilor, este foarte lentă și în părți chiar greu de parcurs, puțin plictisitoare. Eu am fost și puțin dezamăgită de final, însă asta doar pentru că mă așteptam ca romanul să nu conțină nimic fantasy. Mă așteptam ca finalul să aibă un twist pe bază de logică, nu ceva ce nu este aplicabil în realitate. Însă chiar și așa, a fost total neașteptat și surprinzător. Cartea este de găsit la editura Litera.

Serialul este scurt și la obiect, o miniserie ale cărei 6 episoade le-am apreciat din plin. Episoadele de început pot seta un ton lent acțiunii, însă aveți răbdare și vă promit că vă va face să vă întrebați ce naiba se întâmplă cu fiecare scenă mai mult. Și că oricâte teorii veți avea, nu o veți nimeri pe cea corectă. Producția a fost lansată pe 17 februarie 2021 și a devenit rapid unul dintre cele mai vizionate thrillere psihologice din portofoliul Netflix și nu degeaba. Hype-ul pentru serialul ăsta este cinstit, corect și meritat. Filmat în Londra și locații foarte mișto din Scoția, serialul a fost creat Steve Lightfoot (producător și a altor seriale precum Hannibal sau The Punisher) și regizat de Erik Richter Strand.

Coloana sonoră a serialului este absolut minunată și am reascultat-o chiar în timp ce am scris articolul de față. Sunt sigură că va intra în playlistul Soundtrack pe care îl actualizez periodic pe Spotify cu melodii faine din filme și seriale.


Diferențe majore dintre carte și serial:

• numele șefului lui David nu este Dr. Sharma în carte;
• numele de familie al lui David nu este Ferguson în carte, ci Martin – Dr. David Martin parcă sună mai bine, sincer;
• Rob menționează într-unul dintre episoade faptul că este gay, detaliu care în carte nu este cunoscut decât spre final;
• serialul oferă puțin backstory pentru mama lui Louise, aspect ce nu este prezent în roman;
• Louise ascultă conversațiile telefonice ale lui David în repetate rânduri, ceea ce o face să devină suspectă cu privire la acțiunile lui, însă în carte aceasta își ia informațiile și ideile doar din relația de prietenie pe care o are cu Adele-Rob;
• atunci când Louise o găsește pe Adele-Rob inconștientă, sparge geamul de la ușă ca să poată descuia locuința acesteia; în roman, Louise găsește cheia de rezervă pe care soții Martin (Ferguson în serial) o țineau ascunsă undeva în curte;
• Louise nu fură dosarul medical al lui Adele decât în serial, în carte citind parte a conținutului și relatându-i lui Adele-Rob ce a aflat;
• în carte nu sunt precizate culori diferite pentru proiecțiile astrale ale personajelor;
• diferența care m-a și bucurat: Adele-Rob nu omoară pisica prietenei lui David, aceasta fiind acțiunea dezgustătoare prezentată în roman.

Vizioanare trailer:

Behind Her Eyes este disponibil pe Netflix.

Let me know you think - add a comment below!

%d bloggers like this: