În stânga este varianta cărții pe care am citit-o, ce include material exclusiv, iar în dreapta este posterul românesc al filmului

Am citit romanul After, scris de Anna Todd, dar am și văzut adaptarea acestuia pentru care autoarea romanului a servit drept producător.

Lucrurile sunt foarte simple și mi-am alocat o săptămână pentru a-mi pune gândurile în ordine în ce privește seria asta care pare să fie un succes global atât în materie de scriere, cât și în ce privește filmele.

After, cartea scrisă de Anna Todd, a pornit ca un fan fiction pe Wattpad și a fost citită de miliarde de oameni – da, miliarde. Cam același success l-a cunoscut și E.L. James cu seria Fifty Shades of Grey. Dar să revenim la After.

Cartea este prima dintr-o serie de 5, publicată în octombrie 2014 și a fost inspirată de muzica și fanii trupei One Direction – nu cunosc eu foarte bine istoria One Direction, dar nu îmi dau seama care sunt asemănările sau de unde vine inspirația. After este un Fifty Shades of Grey wanna-be, amestecată cu ceva feeling de Twilight, și totuși toate scrierile astea mi-au plăcut la momentul la care le-am citit, așadar… guilty pleasure. Cartea de față și întreaga serie sunt de găsit la editura Trei.

Just because he can’t love you the way you want him to doesn’t mean he does’t love you with everything he has.

Aproape 5 ani mai târziu s-a lansat adaptarea cinematografică care a rulat și în cinematografele din România, grație RoImage și Prorom. În rolurile principale ale adaptării se află Hero Fiennes-Tiffin (Hardin Scott) și sora Katherinei Langford (pe care eu o iubesc ca urmare a muncii depuse în controversatul 13 Reasons Why), Josephine Langford (Tessa Young) – surorile Langford nu sunt gemene, dar seamănă foarte mult și vocile lor sunt parcă una și aceeași, unde mai pui că sunt superbe. 🙂

Pain is one of those hideous places that once visited you have to fight your way out and even when you think you have escaped you are permanently branded.

Obișnuiesc să pun, spre finalul unui astfel de articol, diferențele majore dintre carte și adaptare, dar de asta asta trebuie să notez faptul că filmul este mult prea scurt pentru cât material oferă cartea, ceea ce aș fi putut să înțeleg dacă măcar păstrau dezvoltarea personajelor – dacă nu vei citi cartea înainte să vezi filmul, nu te vei apropia de niciun personaj și povestea ți se va părea extrem de superficială, poveste care oricum nu este foarte solidă – fata se îndrăgostește de băiatul rău, amândoi fiind studenți ai unei facultăți americane.

De adăugat ar fi și faptul că multe personaje lipsesc din adaptare, acestea făcându-și apariția în sequelul deja anunțat pentru anul viitor, After We Collided.

Cartea și filmul de față nu sunt produse care să fie judecate pentru cât de complexe și serioase sunt, pentru că nu sunt, dar până la urmă ambele au un target tânăr și pentru adolescenți ambele funcționează. Dacă știi la ce dai play, totul o să fie okay și o să te relaxezi pentru o oră jumătate. Cum spuneam mai sus, pentru mine produsele astea intră în categoria de guilty pleasure.


*spoiler* Diferențe majore dintre carte și adaptare *spoiler*

  • Tristan nu e în cameră atunci când Tessa ajunge, ci doar Steph, dar filmul decide să schimbe asta;
  • În carte, Tessa e English Major, și deloc interesată de subiectul Economie / Business;
  • Tot în carte, Landon nu îi spune Tessei că tatăl lui Hardin este cancelarul facultății;
  • Dakota nu există în film.

Vizionare trailer:

After e distribuit de RoImage și Prorom.

One thought on “„After” – despre carte și film”

  1. Am auzit multe lucruri bune despre aceasta serie. Cred ca prefer sa citesc cartile inainte. Mereu se intampla ca filmele sa nu fie atat de complexe ca si materialul scris. Merci de recomandare si felicitari pentru abordarea super realista si plina de informatii bune!

Let me know you think - add a comment below!