A Simple Favor, filmul, este descris pe IMDb ca dramă, comedie, crimă și thriller. Nu că ar fi incorect, dar fix ăsta e principalul motiv pentru care e slab.

Să încep cu începutul:

A Simple Favor reprezintă romanul de debut al autoarei Darcey Bell, publicat în martie 2017, care se concentrează în a spune povestea a două mame, Emily și Stephanie. Și totuși, majoritatea cărții e scrisă de perspectiva lui Stepanie, cu ceva capitole povestite din perspectiva lui Emily și a soțului ei, Sean.

Cele două se cunosc prin intermediul copiilor lor, Nicky și Miles, care merg la aceeași școală. Totul începe ca o poveste aparent banală ce se transformă într-un thriller psihologic atunci când Emily dispare. Cred că asta a fost prima carte pe care am citit-o și care m-a lăsat rece în ce privește personajele, pentru că nu am putut simpatiza cu niciunul.

Adaptarea apărută anul trecut și distribuită în cinematografe de Vertical Entertainment, le are în rolurile principale pe Anna Kendrick (Stephanie) și Blake Lively (Emily). Actrițele împart ecranul și cu simpaticul Henry Golding (Sean), de care mă îndrăgostisem deja în pe care îl știam deja din Crazy Rich Asians.

Surprinzător, filmul respectă foarte mult ceea ce e prezentat în carte, scenarista Jessica Sharzer făcând oarecum dreptate cărții. Zic “oarecum” pentru că sunt chestii destul de exagerate acolo — nu că romanul ar fi excepțional, dar măcar nu exagerează în a-și descrie personajele. S-au folosit de prezența lui Lively pe rolul principal și de la femeia independentă și sigură pe ea, au transformat-o în cea mai artificială prezență ever, care arată bine și joacă fals.

Everybody has a dark side. Some of us are better at hiding it than others.

Cartea se citește repede și ușor, însă thrillerul nu prea e thriller atunci când deznodământul te lasă la fel de rece precum personajele principale, iar filmul e slab și lungit, ca o cafea proastă (nu că aș consuma cafea de fel, dar am auzit expresia asta și cred că se potrivește în comparația dată). Pe cât de dragă mi-e Anna Kendrick și pe cât de frumoasă e Blake Lively, filmul nu funcționează pentru că e pur și simplu un amalgam de genuri și subploturi mai greu de urmărit decât multitudinea de personaje din Game of Thrones. De aici și zicala “ori faci comedie, ori faci dramă” — Paul Feig e cunosc mai mult pentru comedii (ex. Ghostbusters, The Heat, Spy), unele dintre comediile mele preferate din ultimii ani. Domnul Feig a pus niște comedie în A Simple Favor de care nu avea nimeni nevoie. Și da, zâmbești sau râzi ușor la anumite scene, dar asta nu face altceva decât să ducă la pierderea suspansului ce se vrea creat.

Pe scurt, articolul ăsta nu prea recomandă nici cartea, nici filmul, dar dacă vă sunt drage actrițele, eu zic să dați o șansă măcar filmului. Adepții cititului pot testa și romanul ce e de găsit la editura Litera.

I think loneliness probably kills more people than cancer.


*spoiler alert* Diferențe majore dintre carte și film:

  • Au schimbat blogul cu vlogul, iar astfel Stephanie e vloggeriță în film;
  • Stephanie ne spune în primele pagini ale cărții cum descria mama ei minciunile, dar scenarista a decis că definiția trebuie schimbată, ceea ce a și făcut;
  • Prima întâlnire dintre Emily și Stephanie diferă în film, iar Emily nu îi oferă umbrela cadou lui Stephanie;
  • Sean nu e scriitor și nici profesor în carte, ci doar om de afaceri;
  • Personajul Prager este un domn în carte, dar (pentru că feminism, #MeToo, știți voi) devine femeie în film;
  • Stephanie nu îi face cadou o brățară handmade lui Emily, dar aspectul ăsta parcă ar face sens în film totuși;
  • Emily nu o sărută pe Stephanie în carte și nici nu pomenește de un “threesome” (exagerările, bată-le vina!);
  • Fotografia lui Emily nu este distribuită în carte de Stephanie prin oraș, ci de firma pentru care Emily lucra;
  • Finalul e schimbat cam în întregime, deci n-are rost să punctez aici fiecare modificare, însă cred că îmi place mai mult finalul din film decât cel din carte.

Vizionare trailer:

Filmul a fost distribuit în cinematografe de Vertical Entertainment.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *